KURIR U UKRAJINI: Krim je od danas deo Rusije

Istorijska odluka: Dan koji određuje sudbinu zemlje

KURIR U UKRAJINI: Krim je od danas deo Rusije

Planeta -
Više od 95 odsto žitelja Krima izjasnilo se za pripajanje Ruskoj Federaciji. Desetine hiljada ljudi slavilo na ulicama i trgovima krimskih gradova

SIMFEROPOLJ - Sve rešeno.Čak 95,5 odsto glasača želi pripajanje Krima Ruskoj Federaciji, objavljeno je na centralnom trgu u Simferopolju sinoć nakon objave prvih preliminarnih rezultata glasanja.Na Trgu Lenjina tu vest je sa oduševljenjem dočekalo više desetina hiljada ljudi. Svi su držali zastave Krima, Rusije, pa čak i barjake sa sovjetskim obeležjima. Iz skoro svih grla orilo se samo jedno: „Rusija!“Naravno, nisu zaboravili ni da pobedu na glasanju proslave uz votku i pivo, pa je uz pesme kozaka i sovjetske hitove sve ličilo na zabavu za sve generacije. Uz pesmu, ples, zagrljaje...- Niko nas nije terao da glasamo za pripajanje Rusiji. Niko nam nije pretio. Našem narodu niko i ne može da preti - kaže Marina Zabrotko.Njena prijateljica Nina Barisova dodaje:- Pobedili smo! Uvek smo uz Rusiju!Aleksandar kaže da je referendum samo potvrdio ono što je već bilo poznato:- Rusija je naša matica. Zapad tvrdi da su nas Rusi okupirali, da su vojnici došli i zauzeli Krim. Ali nisu - jasan je on.Jeljena priča da su na Krimu ovo čekali 20 godina.- Toliko sam želela ovo da sam prestala da verujem da će ovaj dan doći. Presrećna sam. Ne mogu ni da opišem sve što osećam. Moj pradeda je bio među Rusima koji su zauzeli Berlin, deda je bio ruski pilot. Znam koliko je Rusija bitna. Dvaput nas je spasla - 1945. godine i sad - objašnjava ona.Dodaje da mnogi pričaju o ratu, ali da se ona rata ne plaši.- Rusi i Ukrajinci su braća, nikad nećemo zaratiti - tvrdi ona.Jevgenij Jaras pevuši pesme koje su bile popularne tokom sovjetske ere. Radostan je i tvrdi da su on i njegova porodica dugo čekali ovaj dan.- Mi smo Rusi. Krim je uvek bio ruski, zato se i ne plašimo rata. Rusija će nas zaštititi - kaže on.Tamara Petrovna pleše na trgu. Toliko je srećna da želi da zagrli sve oko sebe. Kaže da je Ukrajinka, ali da je za Rusiju.- Volim i Ruse i Tatare. Volim sve. Ne volim jedino novu vlast u Kijevu, jer mi nisu dali penziju koja mi je sledila - kaže ona.

Ne plaše se rata... Jevgenij Jaras sa sinovima
Ne plaše se rata... Jevgenij Jaras sa sinovima

Podrška... Petar, vođa Noćnih vukova iz Simferopolja
Podrška... Petar, vođa Noćnih vukova iz Simferopolja

Noćni vukovi: Čuvamo Rusiju da bi nam bilo bolje!Da referendum na Krimu prođe u najboljem redu, juče su se potrudili i članovi motociklističkog kluba Noćni vukovi. Oni su na motorima celog dana krstarili gradom od jednog biračkog mesta do drugog kako bi se uverili da je sve u redu.- Vozimo se po Simferopolju da vidimo da li je sve u redu. Da se potrudimo da ne bude problema i provokacija. To isto rade i naše ekipe u Sevastopolju, Jalti, Kelču... - priča Petar, vođa Noćnih vukova iz Simferopolja.On dodaje da su na Krim stigli i članovi tog kluba iz drugih delova sveta - Rusije, Poljske, pa i Srbije. Njihov cilj je organizovanje humanitarnih akcija jer žele da pomognu svima kojima je pomoć potrebna. Zbog toga je na Krimu i vođa svih Noćnih vukova Aleksandar Zaldastanov Hirurg, prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina:- Danas nam je cilj da čuvamo Rusiju kako bi svima bilo bolje. A svi mi možemo da živimo bolje samo ako se držimo zajedno.

Telefonski razgovorDOGOVOR PUTINA I OBAMEPredsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama dogovorili su se sinoć u telefonskom razgovoru da će zajedno pokušati da stabilizuju situaciju u Ukrajini, saopštio je Kremlj. Putin je američkom kolegi rekao da je referendum održan na Krimu „u potpunosti u skladu“ s međunarodnim pravom. On je rekao i da bi eventualna misija OEBS trebalo da se rasporedi po čitavoj Ukrajini.- Putin i Obama složili su se da je „uprkos razlikama u stavovima o referendumu na Krimu, neophodno zajednički nastaviti traženje načina za stabilizaciju situacije u Ukrajini“ - saopštio je Kremlj.

Provokacija tokom glasanjaZASTAVOM UKRAJINE NA AKSJONOVAJedan proevropski aktivista, noseći ukrajinsku zastavu i uz pokliče, pokušao je juče da izazove skandal kad je upao na biračko mesto dok je glasao Sergej Aksjonov, predsednik vlade Autonomne Republike Krim. Teži incident sprečilo je obezbeđenje, koje je brzo reagovalo i sklonilo provokatora.

SuprotstavljeniVIKTOR: PUTINE, IDI U LUDNICUViktor Filipov šetao je juče Trgom Lenjina i svima koji su slavili referendum i buduće priključenje Rusiji objašnjavao da greše. Ali zbog toga ga niko nije napao.- Građanin sam Sovjetskog Saveza i Ukrajine. Ne razumem šta se dešava, zašto su svuda ruske zastave, a nigde ukrajinske - kaže on.Kako objašnjava, medijska opresija je prevelika.- Čuje se samo ruska strana, svima ostalima zabranjeno je da govore. Ja sam Rus rođen na Krimu. Ukrajina mi je dala slobodu koju nisam imao i ne želim da je izgubim. Putin treba da ide u ludnicu - kaže Viktor.

Zatišje do 21. martaRUSIJA I UKRAJINA USPOSTAVILE PRIMIRJEZvaničnici ministarstava odbrane Ukrajine i Rusije juče su doneli odluku da će na Krimu do 21. marta na snazi biti primirje, izjavio je juče vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Igor Tenjuh. On je na marginama sednice ukrajinske vlade rekao da su taj dogovor postigli komandant ukrajinske ratne mornarice Sergej Gajduk i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

REAGOVANJAHerman van Rompej predsednik Evropskog savetaReferendum je nelegalan i nelegitiman i njegov ishod neće biti priznat. Rusija mora da povuče svoje oružane snage iz Ukrajine u skladu s relevantnim sporazumima.Džon Keri američki državni sekretarSAD neće prihvatiti rezultate referenduma na Krimu. Rusija mora povući svoje snage, a zauzvrat dobiti ustavne reforme kojima bi u Ukrajini bile zaštićene manjine.Vladimir Putin predsednik RusijeIzražavanje volje stanovnika poluostrva realizuje se u punoj saglasnosti s normama međunarodnog prava, između ostalog sa članom 1 Povelje UN.

http://www.youtube.com/watch?v=52hEl29JoNo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track