Ešton: Poslaćemo jasan signal Rusiji
Foto: AP

Sankcije?

Ešton: Poslaćemo jasan signal Rusiji

Planeta -
Pored krize u Ukrajini, EU će danas raspravljati i o Bosni i Hercegovini gde je proces evropskih integracija zaustavljen zbog političke paralize

BRISEL - Evropska unija poslaće danas jasan signal Rusiji da mora da preduzme korake ka deeskalaciji i uspostavi dijalog sa Kijevom, izjavila je jutros visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

“Nećemo priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu”, rekla je Ešton novinarima uoči sednice Saveta za spoljne poslove EU u Briselu na kome će se odlučivati o sankcijama prema Rusiji.

Ministri spoljnih poslova 27 članica EU će danas razmatrati spisak kaznenih mera prema pojedincima koji su odgovorni za pokušaj secesije Krima od Ukrajine, koji je u EU jednodušno ocenjen kao suprotan međunarodnom pravu.

Sankcije, koje obuhvataju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine će, kako je ranije najavljeno, biti usmerene prema funkcionerima krimskih vlasti koji su učestvovali u raspisivanju referenduma o pripajanju Rusiji, kao i prema osobama iz najbližeg okruženja ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na pitanje ko će se sve naći na evropskoj crnoj listi Ešton je kratko odgovorila: “Moraćete da sačekate da vidite”.

Ešton je rekla da će danas, pored Ukrajine, biti reči i o Bosni i Hercegovini, u kojoj je proces evropskih integracija zaustavljen zbog političke paralize. “Moramo da razmotrimo paket mera kako bismo pomogli Bosni da napreduje”, rekla je Ešton i upozorila da lideri BiH treba da se uhvate u koštac sa teškom ekonomskom situacijom i visokom nezaposlenošću. Ešton je prošle nedelje bila u dvodnevnoj poseti Sarajevu, a ministri će danas saslušati njen izveštaj o razgovorima koje je tamo vodila sa političkim liderima i predstavnicima civilnog društva.

Velika Britanija je takođe kritikovala referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine rekavši da je to "izrugivanje" demokratiji i odbila je da prizna rezultate.

"Niko ne treba da se zavarava da je referendum po bilo čemu legitiman. To je ismevanje demokratije", poručio je britanski šef diplomatije u saopštenju Forin ofisa.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona saopštio je da Velika Britanija "ne prizaje referendum niti rezultate".

"Pozivamo Rusiju da počne dijalog sa Ukrajinom i reši krizu u okvirima međunarodnog prava", dodaje se u saopštenju. Austrijski ministar spoljnjih poslova Sebastijan Kurc izjavio je da je referendum neprihvatljiv i zapretio uvođenjem zabrane izdavanja viza i zamrzavanjem imovine političkih i vojnih zvaničnika koji su odgovorni za referendum, navodi Rojters.

On je rekao da se ministri spoljnjih poslova još dogovaraju o imenima koja će biti stavljena na crnu listu. Konačna odluka biće doneta danas u Briselu.Japan je rekao da će "snažno apelovati" na Rusiju da ne izvrši aneksiju Krima, pridruživši se horu kritika, dok je Vašington nagovestio nove sankcije protiv Moskve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track