RAZBIJENE DEMONSTRACIJE: Policija preuzela kontrolu na trgu Altamira
Foto: Reuters

U Karakasu kao u Kijevu

RAZBIJENE DEMONSTRACIJE: Policija preuzela kontrolu na trgu Altamira

Planeta -
Osim u Karakasu, protesti su izbili i u mnogim drugim delovima Venecuele, ali je trg Altamira bio njihov centar, na kojem je svaki dan registrovan isti scenario - mirne prepodnevne demonstracije bi prerastale u sukobe, u kojima su korišćeni suzavac, gumeni meci, vodeni topovi i Molotovljevi kokteli

KARAKAS - Bezbednosne snage Venecuele su preuzele kontrolu nad trgom Altamira u Karakasu, koji je bio centar antivladinih protesta.

Dok grupe pripadnika nacionalne garde patroliraju trgom, radnici komunalnih službi raščišćavaju barikade, kojima su demonstranti blokirali ulice u ovom delu istočnog Karakasa, naseljenom pretežno pripadnicima srednje i više klase, prenosi AP.

Zvaničnici su s velikom pompom proslavili proterivanje demonstranata sa Altamire - više ministara venecuelanske vlade se pojavilo na licu mesta i dalo intervju povodom "oslobađanja trga".

Ministar Migel Rodriges Tores je u intervjuu za državni televiziju rekao kako država "ponovo uspostavlja prava hiljada stanovnika četvrti Čakao, koji su bili primorani da zbog nasilnih akcija borave u svojim kućama".

Još nije jasno da li će akcija oko 1.000 pripadnika službe bezbednosti ugušiti protest u prestonici, kojim su rukovodili studenti, ili će se on samo preneti na neko drugo mesto.

Neke studentske vođe se zaklinju da će nastaviti sa protestima sve dok vlada ne ispuni njihove zahteve, među kojima je prvi da se oslobode osobe uhapšene zbog učešća u demonstracijama.

Osim u Karakasu, protesti su izbili i u mnogim drugim delovima Venecuele, ali je trg Altamira bio njihov centar, na kojem je svaki dan registerovan isti scenario - mirne prepodnevne demonstracije bi tokom popodneva prerastale u sukobe, u kojima su korišćeni suzavac, gumeni meci, vodeni topovi i Molotovljevi kokteli.

Opozicioni gradonačelnik Karakasa Ramon Mućaćo podržava mirne proteste i optužuje nacionalnu gardu i policiju da su u suzbijanju demonstracija primenjivali prekomernu silu.

Protestu studenata su se proteklih meseci pridružile desetine hiljda pripadnika venecuelanske srednje klase ogorčene inflacijom, koja je prošle godine dostigla 56 odsto, porastom nasilnog kriminala i nestašicom osnovnih životnih namirnica kao što su kukuruzno brašno i biljno ulje.

Danas je guverner venecuelanske države Aragva, Tarek El Aisami, objavio kako je kapetan nacionalne garde Hose Giljen Arake ubijen prošle noći u protestima u gradu Marakaj, 125 km jugozapadno od Karakasa.

El Aisami ističe da je Arake ubijen metkom u glavu u kvartu u kojem je najmanje 40 pripadnika "fašističkih grupa" blokiralo ulice zapaljenim gumama. Taj termin predstavnici venecuelanskih vlasti često koriste govoreći o opozicionarima, navodi AP.

Arake je četvrti ubijeni pripadnik Garde, od ukupno 25 žrtava registrovanih za više od mesec dana protesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track