VIDEO GA PRVI: Hejgel obišao kineski nosač aviona
Foto: Rojters

600.000 tona

VIDEO GA PRVI: Hejgel obišao kineski nosač aviona

Planeta -
Jedan američki zvaničnik je izjavio da je obilazak nosača aviona u luci Ćingdao, na severu Kine, trajao oko dva sata

ĆINGDAO - Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel obišao je danas prvi kineski nosač aviona Liaoning, moćni simbol kineske vojne modernizacije.

Jedan američki zvaničnik je izjavio da je obilazak nosača aviona u luci Ćingdao, na severu Kine, trajao oko dva sata. Drugi detalji, za sada, nisu objavljeni, navodi Rojters.

Neimenovani zvaničnik, na koga se poziva britanska agencija, rekao je da veruje da je Hejgel prvi zvanični strani posetilac kome je dozvoljeno da vidi Liaoning, ali to još nije potvrđeno. Kinesko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je Hejgel video Liaoning, ne navodeći druge detalje.Kineske stručnjaci za bezbednost kažu da Peking možda pokušava da zaustavi američke kritike da nije transparentan u pogledu modernizacije svoje vojske.Hejgelov obilazak nosača aviona na početku trodnevne posete Kini odobrio je Peking na zahtev Vašingtona, kazao je američki zvaničnik.

Kina je 10 godina modernizovala Liaoning, nosivosti 60.000 tona, iz sovjetske ere, koji je Peking kupio od Ukrajine 1998. i koji je remontovan u kineskom brodogradilištu.Prvi kineski nosač aviona uspešno je završio prvu plovidbu Južnim kineskim morem do ostrva oko kojih se spore Kina i Japan i vratio se u kinesku luku Ćingdao posle 37 dana puta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track