ZARADIO 190.000 EVRA: Direktor NLB banke pasionirani pokeraš
Foto: Rojters

Na turnire više ne ide

ZARADIO 190.000 EVRA: Direktor NLB banke pasionirani pokeraš

Planeta -
Otkriće bi moglo da ugrozi poslovni ugled Međe, jer su standardi za licence direktorima slovenačkih banaka usklađeni sa smernicama Evropske bankarske agencije

LJUBLJANA - Direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Janko Međa u privatnom životu voli da igra poker, ali tvrdi da ne učestvuje na turnirima otkako je pre godinu i po dana došao na čelo najveće slovenačke banke, jer za to "više nema vremena".

Međa je potvrdio informacije koje već duže vremena kolaju medijima da je pasionirani igrač pokera, uz preciziranje da je poker igrao dok je bio na ranijoj dužnosti (u upravi Unikredit banke Slovenija) i to u slobodno vreme, odnosno za vreme godišnjeg odmora. Prema informacijama ljubljanskog lista, učestvovao je na nekoliko međunarodnih poker turnira na koje se plasirao igrajući poker preko "poker soba" na internetu, a po podacima s poker portala do sada je tom igrom zaradio oko 190.000 evra.

Na pitanje da li je Međa zbog "sklonosti hazardiranju" primeren za vodeće mesto u bankarstvu, u slovenačkoj centralnoj banci su odgovorili da je procena toga stvar nadzornog odbora banke, ali da bi to bila prepreka ako je reč o hobiju koji se je razvio u "zavisnost".

Otkriće bi moglo da ugrozi poslovni ugled Međe, jer su standardi za licence direktorima slovenačkih banaka usklađeni sa smernicama Evropske bankarske agencije (EBA). Prema njima se član uprave ili nadzornog odbora banke ne može smatrati "uglednim" ako njegovi privatni ili poslovni postupci "ne otklanjaju svaku ozbiljnu sumnju u njegovu mogućnost da osigura sigurno i brižno upravljanje kreditnom ustanovom".

Država je NLB prošle godine dokapitalizovala, a banka je u postupku sanacije i prestrukturiranja s obzirom da poslednjih godine posluje s gubitkom.U Ministarstvu finansija odbijaju da komentarišu da li je položaj Međe, za koga su vezane i neke druge afere, ugrožen ili ne nakon otkrića o njegovoj sklonosti ka pokeru, prenela je Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track