TALAČKA KRIZA Prorusi: Uhvatili smo NATO špijune!
Foto: Beta Ap

Separatisti na istoku ukrajine zarobili posmatrače OEBS

TALAČKA KRIZA Prorusi: Uhvatili smo NATO špijune!

Planeta -
Proruski aktivisti zadržali 13 osoba i oslobodiće ih tek nakon što budu puštene njihove kolege uhvaćene u borbama s Ukrajincima, a za celu situaciju Zapad okrivio Rusiju
1 / 3 Foto: Reuters

KIJEV - Tenzija ne popušta.Ukrajinska kriza koja ne prestaje da bukti na istoku zemlje otkad su proruski separatisti pre skoro mesec dana okupirali zgrade vlade u desetinama gradova na tom području, juče je dobila novu dimenziju, kad je grupa pobunjenika zarobila 13 osoba, među kojima je sedam posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Nehumani usloviPrema rečima separatista, njihovi taoci zapravo su špijuni NATO, koje nemaju nameru da puste dok ne budu oslobođene njihove proruske kolege zarobljene prethodnih dana u borbama s ukrajinskim snagama.Zapadni mediji juče su izveštavali da su proruski separatisti u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine presreli autobus sa članovima OEBS, a zatim ih sve izvukli iz njega i strpali u podrum zgrade službe bezbednosti SBU. Među taocima koji se navodno drže u nehumanim uslovima je sedam posmatrača, pet vojnih predstavnika Ukrajine i vozač autobusa. Prema tvrdnjama Kijeva, jednoj osobi od njih 13 potrebna je i hitna medicinska pomoć, ali separatisti ne dozvoljavaju lekarima da priđu objektu u kojem su zarobljenici.- Teroristi planiraju da koriste taoce kao ljudski štit - kaže se u saopštenju koje je bezbednosna služba objavila na svom sajtu.Vjačeslav Ponomarev, samoproglašeni narodni gradonačelnik Slavjanska, opisao je otete posmatrače kao zarobljenike i rekao da je reč o oficirima iz država članica NATO.- Kod njih smo pronašli mape koje sadrže informacije o lokaciji naših kontrolnih punktova. Stekli smo utisak da su oni oficiri u špijunskoj misiji - naglasio je Ponomarev.Istovremeno, lider samoproglašene Donjecke Republike Denis Pušilin potvrdio je da je razmena talaca jedino rešenje.- Mi smo uhapsili neke špijune NATO i oni će biti razmenjeni za naše zatvorenike - izjavio je ispred zgrade u kojoj se nalaze posmatrači OEBS.Izgubili komunikaciju Inače, OEBS je juče objavio na Tviteru da je s timom koji predvode Nemci izgubio komunikaciju, ali da su svi pripadnici posmatračkog tima bezbedni. Istovremeno, u svetu je zabrinutost zbog situacije u bivšoj republici SSSR porasla do neslućenih granica, a mnogi su za aktuelnu talačku krizu optužili Rusiju. Međutim, vlasti te zemlje naglasile su da će učiniti sve da taj problem reše, napominjući da je reč o ljudima koji su u Ukrajinu došli na poziv ukrajinskih vlasti, zbog čega su one odgovorne za njihovu bezbednost.

Vođa prorusa: Zarobljenici su imali mape s podacima o našim snagama na terenu
Vođa prorusa: Zarobljenici su imali mape s podacima o našim snagama na terenu

Pentagon optužuje zvanični KremljRusi avionima upadaju u UkrajinuRuski borbeni avioni su u tokom četvrtka i petka više puta ulazili u ukrajinski vazdušni prostor, tvrdi portparol Pentagona.- Mogu da potvrdim da su u nekoliko navrata u poslednja 24 časa ruski avioni ušli u vazdušni prostor Ukrajine - rekao je pukovnik Stiven Voren. Nije naveo više detalja, kao ni gde su se ti incidenti dogodili, ili o kojem tipu ruskih aviona je reč.Međutim, rusko ministarstvo odbrane ubrzo je odbacilo te optužbe.- Rusija nije registrovala nijedno kršenje vazdušnog prostora susednih zemalja, uključujući i Ukrajinu - navodi se u saopštenju ministarstva.

Opet napadajuU OKLOPNIM VOZILIMA KRENULI NA SLAVJANSKKonvoj od šest oklopnih transportera ukrajinske vojske izašao je juče iz grada Svjatigorska i krenuo prema selu Hrestiše, 15 km severozapadno od Slavjanska, koji i dalje drže pristalice federalizacije. To su potvrdili očevici za Glas Rusije. Ruski radio je javio i da je u blizini Slavjanska ukrajinska vojska podigla barikade, što, kako navodi, pokazuje nameru Kijeva da uspostavi blokadu tog grada, ali su s druge strane separatisti ojačali svoje barikade džakovima peska.

REAGOVANJAFrank Valter ŠTAJNMAJER, ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJERusija mora da se angažuje na oslobođenju posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).Oleksandr Turčinov, VRŠILAC DUŽNOSTI PREDSEDNIKA UKRAJINERuski lideri moraju se smatrati odgovornim zbog podrške terorizmu u skladu s međunarodnim zakonima.Arsenij Jacenjuk, VRŠILAC DUŽNOSTI UKRAJINSKOG PREMIJERAJedini razlog zašto Rusija sve ovo radi jeste da se Ukrajine isprovocira kako bi započela rat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track