UŽIVO DAN 69: Kijev pred Slavjansk doveo 15.000 vojnika, policija neće protiv naroda!
Foto: Printscreen Twitter

Nema mira na istoku

UŽIVO DAN 69: Kijev pred Slavjansk doveo 15.000 vojnika, policija neće protiv naroda!

Planeta -
Satelitski snimci otkrili koncentraciju vojnih snaga u okolini Slavjanska, što ukazuje na mogući napad na grad. Pristalice federalizacije danima su nezadoovljne načinom na koji TV Kanal Telecentar izveštava o krizi na istoku Ukrajine, zauzele zgradu lokalne televizije

DONJECK - Demonstranti u Donjecku zauzeli su danas zgradu lokalnog državnog TV kanala Telecentar.

Pristalice federalizacije okupile su se na mitingu na glavnom gradskom trgu, kako je bilo i zakazano. Zatim su pošli u šetnju do lokalnog TV kanala, što je izgledalo miroljubivo. Naime, već danima su pristalice federalizacije nezadovoljne izveštavanjem Telecentra, ali šetnja je izgledala kao miran protest.

Međutim, atmosfera je postala usijana. Začuli su se uzvici "Korumpirani mediji su sramota", a onda su uleteli u zgradu televizije! Lokalni stanovnici kažu da su "umorni od propagande" i da "žele istinite informacije".

Tokom akcije nije ispaljen nijedan metak, a demonstranti su istakli zastavu Narodne Republike Donjeck na zgradi Telecentra.

23.35 - Neće protiv naroda. Vlasti u Kijevu najavile su da će sprovesti masovnu čistku snaga bezbednosti , zbog toga što mnogi oficiri odbijaju da se bore protiv federalista na jugo- istoku zemlje . Imamo problema sa kvalitetom policijskog funkcionisanja na istoku Ukrajine , priznao je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov dodavši da je "značajan " broj službenika nije spreman da "vrši svoje dužnosti.

22.30 - Oblasna državna TV kompanija u Donjecku na jugoistoku Ukrajine počela je od danas ponovo da emituje program ruske televizije "Raša 24", prenela je ruska agencija Itar-tas s. Ukrajinski televizijski kanali i dalje nesmetano emituju svoj program u toj oblasti. Ranije danas, pristlice samoproklamovane Narodne republike Donjeck zauzeli su zgradu oblasne televizije zahtevajući da ponovo emituje ruske programe kako bi bilo omogućeno nepristrasno pokrivanje događaja u jugoistočnim ukrajinskim regionima.

Na barikadi: Federalisti na istoku Ukrajine
Na barikadi: Federalisti na istoku Ukrajine

21.10 - Francuska je danas upozorila na "nesagledive posledice" ukoliko se situacija u Ukrajini pogorša i pozvala je Rusiju i proruske pobunjenike u Ukrajini da doprinesu smirivanju krize. "Situacija je veoma zabrinjavajuća", rekao je francuskoj televiziji ministar spoljnih poslova Loren Fabijus. "Ne radi se o tome da idemo u rat s Rusijom, što nema smisla. Mi moramo da apelujemo na smirivanje situacije, posebno da to učine Rusi i proruske snage u Ukrajini", rekao je on.

20.05 - Satelitski snimci pokazuju, kako javljaju ruski mediji, da su samoproklamovane vlasti u Kijevu razmestile oko 15.000 vojnika, policajaca i drugih snaga u okolini Slavjanska. Ove snage su naoružane tenkovima i oklopnim transporterima, ali artiljerijskim i raketnim sistemima.

19.39 - Proruski demonstranti prekinuli su opsadu aerodroma u Kramatorsku, odlučivši da ne napadaju objekat, izjavio je Dmitrij Timoščuk.

Foto: Beta
Foto: Beta

18.50 - OEBS je danas demantovao da će generalni sekretar te organizacije Lamberto Zanijer doputovati večeras u Ukrajinu, nakon što je nešto ranije ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Deščica rekao da će Zanijer doći u Kijev."Generalni sekretar OEBS-a neće doputovati u Ukrajinu", rekla je portparolka OEBS-a agenciji AFP.

18.44 - U Slavjansku je oslobođen jedan od ranije zadržanih vojnih posmatrača OEBS-a u Ukrajini, javile su agencije. Itar-tas s navodi da je u pitanju državljanin Švedske, koji boluje od dijabetesa i da je on pušten zbog zdravstvenog stanja. Frans pres je javio da su se dvojica pregovarača OEBS-a i oslobođeni švedski vojni inspektor ukrcali u belo vozilo sa oznakom Organizacije i odvezli se bez davanja komentara novinarima.

18.30 - Specijalci Alfa opkolili su aerodrom u Kramatorsku i spremaju se da zauzmu ovaj objekat, javlja Unian.

17.49 - Pjotr Porošenko, kandidat za predsednika Ukrajine, obećao je da će uvesti zemlju u Evropsku uniju ako pobedi, javlja Raša tudej.

Pjotr Porošenko: Ukrajina ide u EU Foto Reuters
Pjotr Porošenko: Ukrajina ide u EU Foto Reuters

17.45 - Bivši šef Jukosa i jedan od najbogatijih Rusa, Mihail Hodorkovski, sastao se u Donjecku sa biznismenom Rinatom Ahmetovim i gubernatorem Donjecka Sergejem Tarutom, javlja Gazeta, prenosi Forbs."Njih dvojica su u specifičnoj poziciji - oblast Donbas je u sastavu Ukrajine", rekao je Hodorkovski kad su ga pitali o čemu su razgovarali. "Nije izlaz da se iz Kijeva šalju specijalne snage u Donjeck", rekao je Hodorkovski.Nešto ranije, pripadnici samoodbrane Donjecka zabranili su Hodorkovskom da uđe u skupštinu Donjecka jer je "izdajnik".

Mihail Hodorkovski Foto Reuters
Mihail Hodorkovski Foto Reuters

17.31 - Narodna Republika Donjeck počela je da štampa glasačke listiće za referendum o budućem statusu Ukrajine, javlja ruska Pravda.Na listiću su dva pitanja:1. Da li ste za to da se Donjecka oblast prisajedini Rusiji kao subjekat Ruske Federacije?2. Da li ste za to da Donjecka oblast bude deo Ukrajine?

17.00 - Milicija Luganska postavila je vlastima u Kijevu ultimatum, a ako ne bude ispunjen, započeće oružanu akciju, prenosi RIA Novosti. U ultimatumu se navodi da vojska jugoistoka zemlje već tri nedelja pokušava da vlastima u Kijevu stavi do znanja da je zauzela zgradu Službe bezbednosti Ukrajine samo da bi skrenula pažnju na sebe. "Zahtevi su nam jednostavni i uobičajeni: amnestija za sve političke zatvorenike, raspisivanje referenduma, uvođenje ruskog jezika, smirivanje cena i carina", navodi se u saopštenju.

Lugansk ilustracija Foto Reuters
Lugansk ilustracija Foto Reuters

16.19 - Drama oko "gostovanja" pripadnika vojne misije OEBS-a u Slavjansku nastavlja se. Šef ukrajinske diplomatije Andrej Deščica objavio je na svom Tviteru da pregovori idu teško i da se vraća u Kijev. Takođe je naveo da će u Kijev večeras doputovati i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.

15.38 - Skupština ukrajinske prestonice Kijeva otkazala je vojnu paradu na proslavi 68. godišnjice pobede nad fašizmom, koja će se održati 9. maja. Umesto vojne parade biće održan niz drugih aktivnosti, kao što je koncert za ratne veterane. Već ranije je saopšteno da je u Lavovu otkazana cela proslava i zabranjena upotreba sovjetskih simbola jer su 8. i 9. maj proglašeni danima žalosti.

14.34 - U Slavjansk je stigla stigla grupa pregovarača OEBS-a i upravo su počeli pregovori s "narodnim gradonačelnikom" Vjačeslavom Ponomarjevim o oslobađanju vojnih stručnjaka te organizacije. "Biće održani pregovori iza zatvorenih vrata, a onda ću ja održati knferenciju za novinare", rekao je Ponomarjev.

14.24 - Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke upozorilo je danas nemačke građane da izbegavaju putovanje u istočne delove Ukrajine, s obzirom na rastuće tenzije i krizu u toj zemlji. U preporuci Ministarstva navodi se da novinari na istoku Ukrajine rizikuju da budu zarobljeni od strane separatista, prenosi Rojters.

14.11 - Šef vojne misije u Ukrajini, nemački pukovnik Aleks Šnajder, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Slavjansku da on i njegove kolege nisu zarobljenici, nego gosti "narodnog gradonačelnika" Slavjaska Vjačeslava Ponomarjeva. "S nama se dobro posstupa i gradonačelnik nam je dao reč da nećemo biti povređeni, a mi mu verujemo", rekao je Šnajder, prenosi Itar-Tass.

Komentar ukrajinske organizacije Evromajdan: Gosti i domaćin, tako se primaju gosti.

http://www.youtube.com/watch?v=vqaSakthib0

13.50 - Naoružane proruske grupe u regionu Donjecka su trojicu pripadnika ukrajinske Službe bezbednosti, koje su ranije danas zarobili, izveli pred novinare sa povezom prekom očiju, vezanih ruku i bez pantalona.Ukrajinski specijalci su dovedeni u sedište bezbednosnih snaga u Slavjansku pognutih glava i bez obuće, a na njima su bili vidljivi tragovi krvi, prenosi AP. Za njih trojicu je saopšteno da su imali zadatak da otmu lidere proruskih oružanih jedinica u tom gradu.

13.42 - Snage samoodbrane Kramatorska, gradića na istoku Ukrajine, dobile su opremu "za razminiravanje minskih polja koje je napravila ukrajinska vojska u okviru takozvane antiterorističke operacije", kazao je za Itar-Tass portparol Narodne republike Donjeck čije ime nije objavljeno. Dosad je već bilo više izveštaja da je vojska Ukrajine, koju su pre nekoliko dana na sopstveni narod postale aktuelne vlasti u Kijevu, postavila minska polja oko Kramatorska. Stringer Raše tudej Grejem Filips snimio je minska polja i objavio fotografije na svom Tviteru.

Vilijam Hejg Foto Reuters

13.00 - Nova runda sankcija Rusiji podrazumevaće proširenje postojećih mera, uključujući zabrane putovanja i zamrzavanje uloga pojedinaca, izjavio je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg. "Nastavićemo sa dodatnim sankcijama, cena za Rusiju će rasti", rekao je šef britanskog Forin ofisa za Skaj njuz.

12.56 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izrazio je danas razumevanje za strah ljudi od rata i ocenio da je situacija u Ukrajini najteža kriza od kraja Hladnog rata. "Svi mi, ipak, osećamo da bi događaji iz poslednjih meseci mogli da dovedu do sloma i prekretnice za Evropu", rekao je Štajnmajer nemačkom političkom nedeljniku Špigl. Navodeći da je situaicja u Ukrajini najteža kriza od kraja Hladnog rata, Štajnmajer je upozorio da bi, ako se sada donele pogrešne odluke, decenijski rad za mir i sigurnost u Evropi mogao biti izgubljen.

12.15 - Pristalice federalizacije Ukrajine nisu dozvolile bivšem šefu kompanije "Jukos" Mihailu Hodorkovskom da uđe u zgradu regionalne državne uprave u Donjecku, javlja RIA novosti.

12.02 - U Donjecku je počeo miting pristalica federalizacije Ukrajine. Miting se održava pod sloganom "Donbas - Rusija. Zajedno!"

Desni sektor: Borba za oružje Foto Reuters
Desni sektor: Borba za oružje Foto Reuters

11.52 - Jedan čovek je poginuo a drugi je ranjen kad je paravojska fašističke ukrajinske organizacije "Desni sektor" jutros napala skladište oružja pristalica federacije u Donjecku, javlja dopisnik Rosijskaje gazete. Poginuo je jedan napadač, a drugi je ranjen. Snage samoodbrane odbile su napad, ali kažu da paravojsci "Desnog sektora" treba oružje i da očekuju nov napad.

Zarobljeni posmatrači OEBS-a u Slavjansku Foto Reuters
Zarobljeni posmatrači OEBS-a u Slavjansku Foto Reuters

11.48 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da će u Slavjansk, na istoku Ukrajine, poslati pregovorače za oslobođenje uhapšenih posmatrača ove međunarodne organizacije. Proruski aktivisti su u petak pritvorili 13 posmatrača, među kojima je pet ukrajinskih. Danas su saopštili da su pritvorenici "ratni zarobljenici", a ranije da ti "špujuni NATO-a" mogu biti pušteni samo u okviru razmene pritvorenika "Trebalo bi da tamo stignu danas. Nadamo se da ćemo moći da damo više informacija kada oni stignu i kada počnu pregovori", rekla je portparolka OEBS-a Tatjana Baeva.

Ketrin Ešton i dalje radi na uvođenju sankcija protiv Rusije Foto AP
Ketrin Ešton i dalje radi na uvođenju sankcija protiv Rusije Foto AP

11.46 - EU neće u bliskoj budućnosti nametati Rusiji nove trgovinske i ekonomske sankcije, rekao je za ITAR-Tass jedan visokorangirani zapadnoevropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman. "Danas ne postoji konsenzus unutar EU ne samo oko konkretnih ekonomskih mera protiv Rusije, već ni oko toga da postoji potreba da se one donose", kazao je on. Ipak je potvrdio da delagacija nadležnih komiteta EU, sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton na čelu, rade na pripremanju "mera ekonomskog uticaja na Rusiju".

11.40 - Ukrajinski mediji javljaju da su u Slavjansku nestala još dvojica ukrajinskih novinara - izveštač Volin posta Sergej Šaloval i dopisnik TV kanala ZIK Jurij Leljvski, javlja radio Eho Moskve.

Vjačeslav Ponomarjev: Danas pregovori o puštanju zarobljenih pripadnika OEBS-a Foto AP
Vjačeslav Ponomarjev: Danas pregovori o puštanju zarobljenih pripadnika OEBS-a Foto AP

11.15 - Lider pobunjenih pristalica federalizacije Ukrajine koji u Slavjansku na istoku zemlje drže zarobljenu grupu posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Vjaćeslav Ponomarjev, izjavio je da će se danas sastati sa delegacijom posrednika koji su krenuli ka Slavjansku kako bi pregovarali o puštanju zarobljenih.

Barak Obama Foto AP
Barak Obama Foto AP

10.30 - Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će SAD uspešnije moći da odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina od akcije u Ukrajini ako Putin bude video da se svet ujedinio u odluci da kazni Rusiju. Obama, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Maleziji u sklopu svoje azijske turneje, odbacio je predloge sa SAD same uvedu šire ekonomske sankcije protiv Rusije i istakao da SAD i Evropa moraju da deluju zajedno, prenela je agencija AP.

10,06 - Nemački trgovinski lanac Metro i francuski Ošan na Krimu, koji su ranije bili u nadležnosti Ukrajine, biće prvi koji će preći na ruski pravni sistem, rekao je Itar tasu zamenik predsednika asocijacije Trgovina Krima Vladimir Gordon. Oni se trenutno bave preregistracijom i nadaju se da će je završiti do 1. maja. Krimske filijale ukrajinskih trgovinskih lanaca Furšet i Epicentar takođe prelaze u rusko pravno polje, dodao je Gordon. To će biti prve preregistracije trgovinskih lanaca i lanac brze hrane Krima na ruska pravna lica.

Ilustracija Foto AP
Ilustracija Foto AP

09.00 - Narodne oružane jedinice u regionu Donjecka zarobile su tri pripadnika specijalne jedinice Ukrajinske službe bezbednosti koji su došli iz Kijeva. Predstavnici oružane formacije samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" rekli su da su privedeni specijalci imali zadatak da sprovode izviđanje i otmu Igora Bezlera, lidera donjeckih snaga za samoodbranu. Prilikom hapšenja pružali su otpor, javlja Inerfaks. Specijalci će biti ili razmenjeni za zarobljene pripadnike donjeckih snaga za samoodbranu i potom odvedeni u Kijev ili će biti zadržani dok se situacija ne razjasni. Za sada su odvedeni u susednu Gorlovku, gde ih ispituju.

08.15 - Nepoznati napadači koji su u subotu uveče stigli helikopterima i napali kontrolni punkt u gradu Soledar u regionu Donjeck na istoku Ukrajine su se povukli, prenosi Raša Tudej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track