PONOMARJEV: Posmatrači OEBS-a su ratni zarobljenici, danas pregovori o njihovoj sudbini
Foto: Reuters

Propala misija

PONOMARJEV: Posmatrači OEBS-a su ratni zarobljenici, danas pregovori o njihovoj sudbini

Planeta -
Pošto smo kod njih pronašli mape koje sadrže informacije o lokaciji naših kontrolnih punktova, stekli smo utisak da su oni oficiri u svojevrsnoj špijunskoj misiji", rekao je narodni gradonačelnik Slavjanska

SLAVJANSK - Lider pobunjenih pristalica federalizacije Ukrajine koji u Slavjansku na istoku zemlje drže zarobljenu grupu posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Vjaćeslav Ponomarjov, izjavio je da će se danas sastati sa delegacijom posrednika koji su krenuli ka Slavjansku kako bi pregovarali o puštanju zarobljenih.

Ponomarjev je dodao da je sinoć telefonom razgovarao sa zvaničnicima OEBS-a i da je načelno pristao na sastanak sa delegacijom.

"Oni bi trebalo da stignu oko 12 sati (po lokalnom, a 11 sati po srednjeevropskom vremenu)", preneo je Rojters.Ponomarjev, koji de fakto obavlja funkciju gradonačelnika Slavjanska, izjavio je novinarima: "Kad predstavnici OEBS-a stignu, razgovaraćemo sa njima o zarobljenim posmatračima."

Na pitanje kakve su šanse da posmatrači budu pušteni u zamenu za oslobađanje pobunjenika koje su dosad privele vlasti u Kijevu, Ponomarjev je rekao: "To je najverovatnija opcija. Oni su ratni zarobljenici, ali mislim da će sve biti u redu. Postići ćemo nekakav dogovor."

Proruski pobunjenici koji su u petak oteli grupu međunarodnih posmatrača OEBS-a, optužujući ih da su špijuni NATO izjavili su juče da bi posmatrači mogli da budu oslobođeni ako bi bili razmenjeni za proruske aktiviste koji se nalaze u ukrajinskim zatvorima.Ponomarjev je rekao da su posmatrači OEBS-a zapravo oficiri iz država članica NATO.

"Pošto smo kod njih pronašli mape koje sadrže informacije o lokaciji naših kontrolnih punktova, stekli smo utisak da su oni oficiri u svojevrsnoj špijunskoj misiji", rekao je Ponomarjev za AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track