PUTINU PREKIPELO: Šef Kremlja ne podiže slušalicu kad ga zove Barak Obama
Foto: Reuters

Nema više

PUTINU PREKIPELO: Šef Kremlja ne podiže slušalicu kad ga zove Barak Obama

Planeta -
U Pentgonu se žale da se ni Sergej Šojgu ne javlja na pozive američkog kolege Čaka Hejgela

MOSKVA - Usred velike napetosti i neizvesnosti u Ukrajini, došlo je do gotovo potpunog prekida komunikacije između dve velesile koje imaju snažan uticaj na zbivanja u toj zemlji, piše Jutarnji list.

Posle najave Bele kuće da će Amerika, u saradnji s drugim zapadnim državama, uskoro Rusiji nametnuti nove sankcije, ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da mu je dosta.

Kako piše Dejli bist, koji se poziva na neimenovane izvore u vrhu ruske vlasti, Kremlj je do daljnjeg obustavio svaku direktnu komunikaciju predsednika Rusije i njegovog američkog kolege Baraka Obame, što je prilično jak udarac diplomatiji.

Barak Obama Foto AP
Barak Obama Foto AP

Dvojica predsednika čula su se telefonom otprilike jednom nedeljeno, poslednji put 14. aprila. Putin je tada odbacio Obaminu tvrdnju da se Rusi mešaju u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Neimenovani ruski diplomatski izvor kazao je za Dejli bist da u trenutnim okolnostima, kad Vašington najavljuje da bi nove sankcije na snagu mogle stupiti na snagu već sutra, Putin nije zainteresiran za ćaskanje s Obamom. Tim pre što je Obama u poslednje vreme počeo da se hvali kako Putin njega zove, što su mu američki mediji veoma zamerili, o čemu je Kurir već pisao.

Čak Hejgel: Sergej Šojgu ga bojkotuje
Čak Hejgel: Sergej Šojgu ga bojkotuje

Izgleda da su i drugi važni ruski zvaničnici odlučili da slede Putinovu odluku. Portparol Pentagona Stiv Voren požalio se da je ministar odbrane Čak Hejgel pokušao da stupi u kontakt sa svojim ruskim kolegom Sergejom Šojguom, ali niko mu se nije javio.

Džon Keri i Sergej Lavrov: Jedino šefovi diplomatija još kontaktiraju Foro Reuters
Džon Keri i Sergej Lavrov: Jedino šefovi diplomatija još kontaktiraju Foro Reuters

Jedini kanal koji je još otvoren je onaj između dvojice šefova diplomacije, Sergeja Lavrova i Džona Kerija. Nikome nije jasno kako, jer mada kruže priče da se njih dvojica dobro slažu dok razgovaraju, obojica umeju tako žestoko da opletu po drugoj strani kad daju izjave za medije da su da su zgranuti analitičari ubeđeni da su šanse za neko skoro diplomatsko rjšenje ukrajinske krize svedene na minimum.

A na sporazum iz Ženeve od pre desetak dana već se gotovo i zaboravilo.

(Kurir/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track