OTVORENA BIRALIŠTA: Makedonci danas biraju predsednika i parlament
Foto: Kurir štampano

Izbori 2014

OTVORENA BIRALIŠTA: Makedonci danas biraju predsednika i parlament

Planeta -
U drugom krugu predsedničkih izbora takmičiće se aktuelni šef države Đorđo Ivanov, kandidat koalicije okupljene oko VMRO-DPMNE, a protivkandidat mu je Stevo Pendarovski iz koalicije koju predvodi SDSM

SKOPLJE - U Makedoniji građani danas biraju poslanike Sobrania, kao i predsednika države. Na osmim po redu parlamentarnim izborima, koji su istovremeno i treći vanredni, poslanici će biti birani po proporcionalnom principu, a biće zastupljena i dijaspora.

U drugom krugu predsedničkih izbora takmičiće se aktuelni šef države Đorđo Ivanov, kandidat koalicije okupljene oko VMRO-DPMNE, a protivkandidat mu je Stevo Pendarovski iz koalicije koju predvodi SDSM. Očekuje se da će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni u roku od 12 sati od zatvaranja biračkih mesta, a konačni u roku od 24 sata.

Teritorija Makedonije je podeljena na šest izbornih jedinica i iz svake se bira po 20 poslanika, tri poslanika se biraju iz dijaspore, po jedan iz tri izborne jedinice: Evropa i Afrika, Severna i Južna Amerika i Australija i Azija. Pravo glasa na prevremenim parlamentarnim izborima ima ukupno 1.780.128 građana.

U prvom krugu predsedničkih izbora, koji su bojkotovali mnogi etnički Albanci, nakon što je VMRO-DPMNE odbio zahtev koalicionog partnera, albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) da istaknu zajedničkog kandidata, što je i dovelo do sazivanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Ivanov je u prvom krugu dobio 51,8 odsto, a Pendarovski 36,3 odsto.

Penderovski se nada podršci Albanaca, jer smatra da im je on privlačnija opcija od konzervativnog Ivanova, pa ih je zato pozvao da u nedelju na izbore izadju u što većem broju.

Ivanov s druge strane veruje u izbornu pobedu VMRO-DPMNE i njihovog predsedničkog kandidata. Njegov partijski kolega i aktuelni premijer Nikola Gruevski takodje veruje u dvostruku pobedu VMRO-DPMNE, kao i da će ta stranka osvojiti najmanje 62 od ukupno 123 poslanička mesta u Sobranju.

Poznavaoci prilika ne očekuju da će prevremeni parlamentarni i redovni predsednički izbori doneti bilo šta novo na makedonskoj političkoj sceni. Ivanov će najverovatnije osvojiti novi mandat, a vladajuća VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog će zadržati prevlast u parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track