FORBS: Najbogatiji Rus - Ališer Usmanov sa 17,6 milijardi $, Abramovič tek 16!
Foto: Reuters

SVI PUTINOVI MILIJARDERI

FORBS: Najbogatiji Rus - Ališer Usmanov sa 17,6 milijardi $, Abramovič tek 16!

Planeta -
Čak 111 Rusa ima najmanje milijardu dolara u džepu - i oni kontrolišu više od 35% celokupnog nacionalnog bogatstva Rusije

MOSKVA - Moskovsko izdanje Forbsa objavilo je listu 111 najbogatijih Rusa, koji zajedno imaju čak 500 milijardi dolara (poređenja radi, devizne zalihe Rusije su taman tolike), a već četvrtu godinu zaredom najbogatiji je Ališer Usmanov, bog metalurgije i interneta.

U Rusiji i dalje raste broj dolarskih milijardera. Nova lista najbogatijih Rusa, koju je objavilo moskovsko izdanje Forbsa, pokazuje da je u poslednjih desetak godina došlo do velikih promena među vladarima ekonomske i finansijske moći.

Naime, još pre samo pet godina za ulazak na listu 200 najbogatijih bilo je potrebno bar 210 miliona dolara, a sada je potrebno imati na bankovnom računu najmanje pola milijarde dolara.

Na Forbsovoj listi najbogatijih Rusa ove godine nema nijednog koji na računju ima manje od pola milijarde dolara Foto Reuters
Na Forbsovoj listi najbogatijih Rusa ove godine nema nijednog koji na računju ima manje od pola milijarde dolara Foto Reuters

Čak 111 Rusa ima najmanje milijardu dolara u džepu - i oni kontrolišu više od 35% celokupnog nacionalnog bogatstva Rusije. Za vratom im diše još 11 bogataša, koji su teški "samo" između 910 i 990 miliona dolara; a koliko prošle godine pravih milijardera bilo je "tek" 96.

Druga zapanjuća vest je da Roman Abramovič nije ni među 10 najbogatijih!

Na listu su ušli samo "privatni kapitalisti" - u Rusiji su najjače firme još državne.

U poslednjih 18 godina tek 309 bogataša bilo je na listi, a samo 36 uspelo je da se održi na njoj.

1. Ališer Usmanov - 18,6 milijardi dolara
1. Ališer Usmanov - 18,6 milijardi dolara

I ove godine, kao i prethodne tri, na prvom mestu zadržao se ruski biznismen uzbekistankog porekla, 60-godišnji Ališer Usmanov, koji se bavi matalurgijom, internetom (vlasnik je "mail.ru" i ima milijardu dolara vredne deonice Fejsbuka), a poseduje i 26 posto (cilj mu je većinski paket) londonskog Arsenala. Usmanov je za poslednjih godinu dana povećao svoj kapital za još milijardu dolara, pa je sada težak 18,6 milijardi. On je od 2004, kada se prvi put našao na ovoj listi s jednom milijardom, povećao bogatstvo 18 puta.

Na drugom mestu je Mihail Fridman, suvlasnik Alfa banke i telefonskog operatera Vimpelkom. Njegovo bogatstvo iznosi 17,6 milijardi, što znači da se u odnosu na prošlu godinu "popravio" za 1,1 milijardu.

3. Vitor Vekselberg (na slici s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim) - 17,2 milijarde dolara Foto Fonet/AP
3. Vitor Vekselberg (na slici s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim) - 17,2 milijarde dolara Foto Fonet/AP

Treći po bogatstvu je Viktor Vekselberg, vladar metalurgije i energetike, koji se sa 14. mesta uzdigao s neverovatne 17,2 milijarde - novčanik mu je za 2,1 milijardu dolara teži nego prošle godine. Sada je 14. vlasnik fudbalskog kluba Čelzi, Roman Abramovič.

Kralj gasa (Novatek) i hemijske industrije (Sibur) Leonid Miheljson pao je za tri mesta pa je sad šesti, iako je zaradio oko 200 miliona i sve u svemu ima 15,6 milijardi u odnosu na prošlogodišnjih 15,4 milijarde. On je za proteklih deset godina uvećao bogatstvo za neverovatna 34 puta!

16. Dmitrij Ribolovljev - 8,8 milijardi dolara
16. Dmitrij Ribolovljev - 8,8 milijardi dolara

Ni vlasnik fudbalskog kluba Monako nije mačji kašalj - Dmitrij Ribolovljev je u deset godina povećao svoj profit za solidna 22 puta i trenutno ima 8,8 milijardi dolara, pa deli 16. mesto s bankarem Aleksejem Kuzmičovom.

Na osnovu ove liste može se zaključiti da su politika i biznis u Rusiji muški posao, pa je među 200 ruskih krezova samo jedna žena - Jelena Baturina, koja sa milijardom dolara drži 106. mesto.

Među milijarderima nema puno ni mladih - ruski bogataš je star od 45 do 60 godina i ima najmanje troje dece.

14. Roman Abramovič među očevima rekorderima Foto Reuters
14. Roman Abramovič među očevima rekorderima Foto Reuters

Kad smo kod dece, među rekorderima je Roman Abramovič, koji ima sedmoro dece, dok je najplodniji oligarh Sergej Skač (18. mesto sa 8,2 milijarde dolara), koji ima čak 9 dece.

Međutim, vlasnik Moskovske kreditne banke, 46-godišnji Roman Avdejev, pravi je supertata - ima čak 23 dece, od kojih 19 usvojenih. On smatra da su deca jedino pravo bogatstvo, a kad već ima toliko para, decu je postavio kao najvažniji biznis.

Najmlađi s kapitalom od pola milijarde je Deni Bažajev, koji je nedavno postao punoletan. On je sin Zije Bažajeva i nećak Muse Bažajeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track