KLARK: SAD bi okončale nasilje u Ukrajini jednim pozivom hunti u Kijevu, ali neće
Foto: Printscreen RT

Prozivanje

KLARK: SAD bi okončale nasilje u Ukrajini jednim pozivom hunti u Kijevu, ali neće

Planeta -
Ako Vašington ne bude tražio od vlasti u Kijevu da zaustave operaciju, Rusija neće sedeti skrštenih ruku i gledati kako ubijaju Ruse, kaže britanski novinar Nil Klark u intervjuu za Rašu tudej

MOSKVA - SAD i Evropska unija zvanično pozivaju na mir u Ukrajini, a baš oni su prvi koji podstiču rastući talas nemira i nasilja u Ukrajini, izjavio je poznati britanski novinar i bloger Nil Klark u intervjuu ruskom TV kanalu Raša tudej.

Da bi zaustavile nasilje u Ukrajini, SAD samo treba da telefoniraju Kijevu i da traže da stabilizuje situaciju u zemlji, a to nije urađeno, navodi Klark, kolumnista Gardijana, Dejli ekspresa i mnogih uglednih i tiražnih britanskih novina.

"Po mom mišljenju, nema nikakve sumnje u to da su SAD odgovorne za nedavno nasilje koje je izbilo pošto su vlasti u Kijevu započele takozvanu antiterorističku uperaciju, a ona je započela posle posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena prestonici Ukrajine", objašnjava Klark.

Nil Klark: Nije bilo nikakve međunarodne reakcije na događaje u Ukrajini Foto AP
Nil Klark: Nije bilo nikakve međunarodne reakcije na događaje u Ukrajini Foto AP

On takođe skreće pažnu na činjenicu da nije bilo nikakve međunarodne reakcije na događaje u Ukrajaini.

"Da se takav slučaj dogodio, na primer, u Venecueli, na vladu (Nikolasa) Madura obrušuli bi se Džon Keri, Vilijam Hejg, Fransoa Oland. Ali, ukrajinska hunta deluje u potpunoj tišini, što svedoči o sprovođenju politike dvostrukih standarda neviđenih razmera. Da nije u pitanju Ukrajina, odavno bi čuli pozive za vazdušne napade, za humanitrarnu intervenciju radi zaštite običnih građana. Pljuštale bi optužbe zbog ubijanja sopstvenih građana", smatra Klark.

Paljevina Doma sindikata u Odesi Foto Reuters
Paljevina Doma sindikata u Odesi Foto Reuters

"Mislim da se Zapad, s jedne strane, pozicionirao kao mirotvorac. Ali bojim se da, s druge strane, Zapad stoji iza onoga što se dešava u Ukrajini. EU i sad mogu da zaustave nasilje sutra, jednim telefonskim pozivom. Naravno, oni ne rade to, nego suprotno", navodi britanski novinar.

Klark ocenjuje da je u Ukrajini na delu pokušaj da se uništi demokratija i da SAD i EU sada moraju da iskoriste uticaj na vlasti u Kijevu da bi se okončalo nasilje u Ukrajini.

"Šta će se dalje dešavati zavisi od razgovora generalnog sekretara Džona Kerija i drugih američkih zvaničnika s huntom u Kijevu", navodi on.

Nil Klark: Rusija neće još dugo moći da sedi skrštenih ruku Foto Printscreen RT
Nil Klark: Rusija neće još dugo moći da sedi skrštenih ruku Foto Printscreen RT

Po njegovom mišljenju, u narednim danima verovatno će doći do još veće eskalacije nasilja, koja će dostići kritičnu tačku. "U slučaju ponovnog klanja i masakra, kao što je onaj koji se dogodio u Odesi, Rusija će morati da interveniše i objavi da se više tako ne može. Narušavaju se ljudska prava, ljudi strahuju za sopstvenu glavu, nasilje ne jenjava", analizira Klark.

"Ali, sve zavisi od SAD. Ako one ne budu tražile od vlasti u Kijevu da zaustave operaciju, Rusija neće sedeti skrštenih ruku i gledati kako ubijaju Ruse", zaključio je Nil Klark u intervjuu ruskom TV kanalu Raša tudej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track