ABU HAMZA: Ozloglašeni terorista radio za Britance!
Foto: Reuters

Advokat imama izneo šokantne tvrdnje

ABU HAMZA: Ozloglašeni terorista radio za Britance!

Planeta -
Britanac egipatskog porekla Abu Hamza, kome se u Americi sudi za zločine, u stvari je sarađivao s britanskom obaveštajnom agencijom MI5, a zauzvrat ga je štitila policija

LONDON - Ko bi rekao.Britanski islamista i propovednik egipatskog porekla Abu Hamza el Masri (56) tajno je radio s britanskom obaveštajnom agencijom MI5, a glavni njegov zadatak bio je da smiruje strasti muslimanske zajednice u Britaniji. Te tvrdnje o imamu izneo je u Njujorku njegov advokat Džošua Dratel tokom suđenja za terorizam koje je nastavljeno juče, a na kojem Abu Hamza insistira da ga oslovljavaju samo pravim imenom - Mustafa Kamel Mustafa.Širio rasnu mržnjuHamzin advokat otkrio je tajnu saradnju svog klijenta i Britanaca i potkrepio je dokumentima nasred sudnice, istakavši da je Mustafa zapravo zajedno s britanskim špijunima učestvovao u brojnim spasavanjima talaca i pregovorima sa islamskim teroristima.- Dokumenta smo dobili od Britanije, a u vezi su sa gotovo svim konfliktima kojih smo se dotakli u ovom slučaju, na Alžir, Bosnu, Jemen, Avganistan - istakao je Dratel.Abu Hamza, nekadašnji duhovnik džamije kod Finsberi parka u Londonu, izručen je SAD 2012. nakon što je odslužio šest godina u britanskom zatvoru zbog zagovaranja rasne mržnje i podsticanja na ubistvo. Prema novim podacima, on je od 1997. do 2000. blisko sarađivao sa MI5 i britanskim specijalnim odsekom. Zauzvrat, štitila ga je policija i mogao je da propoveda šta god želi dokle god nije bilo krvi na ulicama.LondonistanInače, u vreme kada je Abu Hamza žario i palio mase muslimana na ulicama britanske prestonice Londona, došlo je do ogromnog porasta broja ekstremista koji su se krili u toj zemlji, a taj grad bio je poznat kao Londonistan.

Monstrum ratovao u BosniHAMZA KLAO SRBE I SEKAO IM GLAVEAbu Hamza bio je vođa zajednice bivših mudžahedina u BiH čije je državljanstvo stekao u ratu zbog pripadnosti organizaciji koja je službeno bila u sastavu Armije BiH. Za vreme rata u Bosni borio se na strani Bošnjaka, a protiv Srba, koje je nazivao zlim smećem i govorio da će svima do jednog odseći glave i očistiti zemlju od njih. Godine 2001. BiH mu oduzima državljanstvo.

ČINJENICEIzgubio obe ruke i okoAbu Hamza, koji nema obe ruke ispod laktova i oko, tvrdi da se okrenuo proučavanju islama po nagovoru prve žene, Britanke Valeri Fleming- planirao je napad i otmicu 16 turista u Jemenu 1998, a među kojima su bila dva Amerikanca; situacija se završila smrću četiri taoca- u Bliju u Oregonu krajem 1999. hteo da osnuje logor za obuku za džihad- optužen je i da ima veze s terorističkim napadom na Njujork 11. septembra 2000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track