TAJNI DOGOVOR: Crna Gora traži od Hrvatske pola Prevlake?!
Foto: REUTERS

Daj šta daš

TAJNI DOGOVOR: Crna Gora traži od Hrvatske pola Prevlake?!

Planeta -
Ne postoji nijedan dokument koji potvrđuje da je Prevlaka hrvatska ili crnogorska teritorija. Prema mom mišljenju, Prevlaka nije ni hrvatska ni crnogorska i ona mora biti stvar pregovora i smatram da je polovina naša, kaže direktor crnogorske Uprave za nekretnine Dragan Kovačević

PODGORICA - Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kako ne postoje tajni dogovori između Crne Gore i Hrvatske o koncesiji za istraživanje nafte i plina na području Prevlake.

Nasuprot tome, direktor crnogorske Uprave za nekretnine Dragan Kovačević najavio je da će crnogorska diplomatija morati da s Hrvatskom uskoro da reši sporno pitanje Prevlake, dok će oko spornih teritorija s Kosovom najverovatnije pokrenuti međunarodnu arbritražu, prenose crnogorski mediji.

Kovačević je pritom ustvrdio da ne postoji nijedan dokument koji potvrđuje da je Prevlaka hrvatski ili crnogorski teritorija."Prema mom mišljenju, Prevlaka nije ni hrvatska ni crnogorska i ona mora biti stvar pregovora. Nigde ne piše da je ona hrvatska ni crnogorska teritorija. Naša diplomatija treba da se boriti za taj deo i smatram da je polovina naša. Kako će se to dalje odvijati, videćemo", kazao je Kovačević. On ističe da je Prevlaka nekada bila austrougarsko utvrđenje, a potom kasarna JNA. Kako je tada bilo strogo zabranjeno snimanje vojnih objekata, nijedna država, ni Hrvatska ni Crna Gora, nemaju je upisanu u svoj katastar, pa bi, po njegovom mišljenju, moglo doći do podele Prevlake.

Kovačević je takođe rekao da su s Kosovom sporna dva područja - jedno na lokaciji Kula kod Rožaja, a drugo je Rugovska klisura ispod planine Čakor, opština Plav, dodajući da se uglavnom radi o šumskim kompleksima.

"Crna Gora će pokrenuti međunarodnu arbitražu ako s vladom u Prištini do kraja godine ne postigne sporazum o spornim područjima između dve države, ukupne površine oko šest hiljada hektara", najavio je Kovačević dodavši da Crna Gora raspolaže podacima iz 1932. godine, kada je rađen prvi katastar na teritoriju Kosova odnosno klasično geodetsko snimanje, i čvrstim argumentima da je to crnogorsko vlasništvo.

Po rečima Kovačevića, Crna Gora nema spornih graničnih područja sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Direktor crnogorske Uprave za nekretnine u sredu je u Pljevljima potpisao ugovor s predstavnicima Svetske banke, koja je Crnoj Gori odobrila novac za izradu dela katastra koji još ne poseduje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track