ŠPIGL OTKRIO: U Nemačkoj posle rata formirana tajna vojska sa 40.000 ljudi!
Foto: Wikipedia

Krili se od zvanične vlasti

ŠPIGL OTKRIO: U Nemačkoj posle rata formirana tajna vojska sa 40.000 ljudi!

Planeta -
Konspirativne trupe imale su zadatak da se u slučaju sovjetskog napada na Nemačku prebace u inostranstvo

NEMAČKA - Veterani iz redova nemačkog Vermahta i Hitlerovih SS jedinica formirali su, četiri godine po završetku Drugog svetskog rata, tajnu vojsku sa oko 40.000 ljudi, piše danas nemački politički nedeljnik "Špigl", pozivajući se na dokumenta Nemačke obaveštajne službe (BND).

Ta akcija je od 1949. godine, iza leđa vlade i javnosti, bila sprovođena, uz angažman oko 2.000 bivših oficira, a glavni organizator bio je nekadašnji inspektor Bundesvera Albert Šnec, saznaje ovaj magazin, koji piše da su za to pribavljane donacije raznih firmi.

Ljudi iz te tajne avojske špijunirali su levo orijentisane političare, poput socijaldemokrate Frica Erlera, dodaje "Špigl".

Konspirativne trupe imale su, kako se navodi, zadatak da se u slučaju sovjetskog napada na Nemačku prebace u inostranstvo, a zatim odatle krenu u borbu, kao i da deluju u zemlji u borbi protiv komunista, ukoliko bi došlo do građanskog rata.

Bivši i prvi posleratni nemački kancelar, demohrišćanin Konrad Adenauer je, kako se navodi, najkasnije 1951. godine saznao o "Šnecovim trupama", ali nije jasno zašto nije oštrije reagovao, prenosi ovaj magazin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track