PIJANA PLANETA: Bivši SSSR na tronu svetske mape alkohola!
Foto: SZO

Ovo su najpijanije nacije na svetu

PIJANA PLANETA: Bivši SSSR na tronu svetske mape alkohola!

Planeta -
Svetska zdravstvena organizacija objavila je kartu koja pokazuje da Rusi i sve njihove komšije kao što su Ukrajina i Belorusija imaju sličnu potoršnju alkohola koja je veća od ostalih na svetu

NJUJORK - Upotreba alkohola varira širom sveta, a SAD se drže prilično dobro u poređenju sa nekim drugim zemljama što se tiče pijenja u svakodnevnom životu.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je kartu koja pokazuje da Rusi i sve njihove komšije kao što su Ukrajina i Belorusija imaju sličnu potoršnju alkohola kao i njihov veliki komšija, piju više od ostalih u svetu.

Pijenje u Rusiji je veliki problem. Nedavna studija koju je objavila Svetska zdravstvena organizacija pokazala je da je najveći stepen smrtonosti je kod ljudi koji previše piju. Najčešći uzroci smrti uključuju bolest jetre, trovanje alkoholom, nesreće ili tuće prouzrokovane u pijanom stanju.

Iza njih po rangiranju odmah se nalaze Portugal, Grenada i Andora koji su rangirani u najvišoj kategoriji po pijenju alkohola pa tako u ovim zemljama osobe iznad 15 godina starosti popiju 12,5 litara alkohola.

Istraživanje je pokazalo da Kanađani piju više od Amerikanaca koji drže korak sa većinom evropskih zemalja.

Upotreba alkohola najniža je u severnoj Africi, a južni deo ovog kontinenta ima visok stepen upotrebe alkohola, posebno se to odnosi na Južnu Afriku i Namibiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track