ERDOGAN: Odgovorni za nesreću u rudniku neće proći nekažnjeno!
Foto: Reuters

Odgovornost

ERDOGAN: Odgovorni za nesreću u rudniku neće proći nekažnjeno!

Planeta -
Zasad je osam osoba optuženo za nesreću u rudniku uglja u somi, gde je poginuo 301 rudar

ANKARA - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan obećao je da niko odgovoran za nesreću u rudniku uglja u kome je život izgubio 301 rudar ranije ovog meseca, neće proći nekažnjeno.

"Božijom voljom, svi će izvući nužne pouke iz ove katastrofe. Bićemo odlučniji nego ikad, da se poveća kontrola i preduzmu neophodni koraci. Niko neće moći da zabašuri ovaj bolan incident i sve krivične i administrativne istrage biće sprovedene i mi ćemo ih striktno pratiti"", rekao je Erdogan istoga dana kada je u turskom parlamentu zakazana raspravu o pokretanju parlamentarne istrage o nesreći.

Erdoganova izjava usledila je samo dan pošto je sud naložio hapšenje još tri osobe kao deo istrage požara u rudniku uglja u zapadnom gradu Soma u kome je život izgubilo 301 rudar.

301 humka u Somi... Foto AP
301 humka u Somi... Foto AP

Među 25 ljudi koji su se prvi našli u pritvoru, sinoć su uhapšeni i čelnici Rudarske kompanije Soma - Komur Isletmer A.S., Kan Gurkan i Ramazan Dogru.

Tužilac je naveo da je preliminarni izveštaj pokazao da je ugalj tinjao danima pre nesreće što je izazvalo pad krova (jame) i oslobađanje otrovnih gasova koji su se širili unutar rudnika, od kojih je većina žrtava izgubila borbu sa životom. Broj onih koji se suočavaju sa optužbama za smrt rudara, porastao je sada na osam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track