(VIDEO) HRVATSKA: Vanredno stanje u Slavonskom Brodu ostaje na snazi
Foto: Printscreen Yt

Poplave

(VIDEO) HRVATSKA: Vanredno stanje u Slavonskom Brodu ostaje na snazi

Planeta -
Ostaje i odluka o proglašavanju katastrofe za područje Vukovarsko-sremske županije jer lokalni štab nije u stanju da obezbedi zaštitu i spasavanje

SLAVONSKI BROD - Na području Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj ostaje na snazi vanredno stanje, a tokom noći je na problematično mesto na nasipu postavljena geomembrana kako bi se zaustavilo propuštanje vode.

Odluku da vanredno stanje ostaje na snazi doneo je na današnjoj sednici županijski Štab za zaštitu i spašavanje na osnovu procena Hrvatskih voda, koje upozoravaju da je stanje i dalje ozbiljno jer su nasipi puni vode. Geomembrana koja je postavljena sastavljena je od nepropusnih folija s ciljem zaustavljanja propuštanja vode kroz nasip.

U Hrvatskoj ne očekuju da će najavljene nove padavine od 7-8 litara uticati na vodostaj reke Save, ali će ometati trenutne aktivnosti.

I u Slavoniji poplave su izazvale stotine klizišta Foto Fonet
I u Slavoniji poplave su izazvale stotine klizišta Foto Fonet

Načelnik Štaba Davor Vlaović podsetio je da je i dalje na snazi odluka o delimičnoj evakuaciji u Slavonskom Brodu i opštini Bebrina. Prema njegovim rečima, trenutno je u četiri centra smešteno oko 700 građana iz Slavonskog Broda i 677 iz Bebrine, a deo ljudi, koji nisu evidentirani, smešten je kod rodbine.

Voda iz vodovoda je u Slavonskom Brodu ispravna za piće, a priprema se tretiranje 5.700 bunara. U ovoj županiji i dalje ne rade škole, ponegde ni vrtići.

Ministar policije Hrvatske Ranko Ostojić kazao je da u borbi s poplavama u Hrvatskoj u ovom trenutku učestvuje 4000 ljudi, a pomoć je, na osnovu zahteva BiH, upućena i na ta područja. Štab na državnom nivou preuzeo je nadležnosti nekih lokalnih štabova, kao što je slučaj u vukovarsko-sremskoj županiji, gde je proglašena prirodna katastrofa.

On je podsetio da je Vlada juče donela odluku o proglašavanju katastrofe za područje Vukovarsko-sremske županije, što znači da lokalni štab nije u stanju da osigura zaštitu i spasavanje, pa kontrolu preuzima štab na državnom nivou. Došlo je do probijanja nasipa, a županijski štab nije preduzeo mere, što je nedopustivo, objasnio je Ostojić. voda je opala za metar i po i očekuje se da bi u narednih 48 sati vodostaj mogao da opadne do nivoa od 980 centimetara, kada bi na snagu stupilo redovno stanje odbrane od poplava.

Pogledajte akciju hrvatskih helikoptera u Bosni i Hercegovini.

http://www.youtube.com/watch?v=2QMEpQtwzvQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track