(VIDEO) UŽIVO DAN 94 FAŠISTIČKA PARTIJA: Zvanično registrovan "Desni sektor"
Foto: Reuters

Ukrajina

(VIDEO) UŽIVO DAN 94 FAŠISTIČKA PARTIJA: Zvanično registrovan "Desni sektor"

Planeta -
Sada smo legitimna politička snaga, možemo da učestvujemo u politici i da budemo birani na svim nivoima, kažu u "Desnom sektoru"

KIJEV - Ministarstvo pravde Ukrajine zvanično je registrovalo fašističku organizaciju "Desni sektor".

"Partija 'Desni sektor' zvanično je registrovana. Sada smo legitimna politička snaga. Dakle, možemo da učestvujemo (u političkom životu) i da budemo birani na svim nivoima", napiso je na svojoj Fejsbuk stranici Borislav Bereza, nadležan za informisanje u "Desnom sektoru", prenosi Gazeta.

Ranije je saopšteno da će ti ekstremisti pomagati zvaničnoj policiji u obezbeđivanju mira tokom prevremenih predsedničkih izbora 25. maja.

13.22 - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko kritikovao je separatističke referendume u Ukrajini i upozorio Rusiju da ne zauzima više bivše sovjetske teritorije nakon pripajanja Krima, objavili su ruski mediji. "Ukrajina mora da bude ujedinjena, celovita država, Ukrajina su i istok i zapad", rekao je Lukašenko i istakao da će se suprotstaviti bilo kome ko bude nastojao da to naruši, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je Rojters. "Bez obzira ko dolazi u belorusku zemlju, boriću se, pa makar to bio i Putin", izjavio je Lukašenko.

14.45 - Britanski novinar Grejem Filips, saradnik ruske televizije Raša tudej, oslobođen je posle 36 sati provedenih u rukama ukrajinske državne bezbednosti, javila je RT. "Sav moj rad je u redu, nema optužbi protiv mene, nema mera proterivanja i niko nije digao ruku na mene iz besa. Ukrajinske vlasti su se prema meni dostojno ophodile", napisao je novinar na svom Tviter nalogu.

http://www.youtube.com/watch?v=GkwK4RxHgX8

Još u ukrajinskom zatočeništvu: Oleg Sidjakin (u sredini) i Marat Sajčenko (desno) Foto Printscreen Twitter

Ukrajinske vlasti drže u pritvoru od proteklog vikenda i Olega Sidjakina i Marata Sajčenka, ruske novinare koji rade za internet sajt LajfNjuz. Filips je objavio na svom Tviteru da je zamolio za njihovo oslobađanje.

Borbe u Lugansku Foto Reuters
Borbe u Lugansku Foto Reuters

14.30 - U Lugansku je proglašeno vanredno stanje i objavljena opšta mobilizacija za muškarce između 18 i 45 godina dok region ostaje u stanju pripravnosti zbog invazije širokih razmera vojnih jedinica Kijeva, saopštila je pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike (LPR). Navodi se i da su u toku oružani sukobi snaga ukrajinske nacionalne garde i luganskih snaga u blizini nekoliko gradova.

13.50 - Ukrajinska organizacija Antimajdan objavila je fotografiju iz Slavjanska. Posle jutarnjih borbi, dan protiče mirno, što se i može videti na osnovu ove opuštene slike.

Denis Pušilin Foto AP
Denis Pušilin Foto AP

13.30 - Vrhovni savet samoproglašene Donjecke Narodne Republike odlučio je da se obrati Rusiji s molbom da prizna nezavisnost tog entiteta. Odluka je jednoglasno doneta na vanrednoj sednici Vrhovnog saveta u Donjecku, javlja Itar-Tas. Nacrt apela koji će biti upućen predsedniku Rusije, Državne Dume, Saveta federacije i MIP, pročitao je predsednik Vrhovnog saveta Denis Pušilin.

13.05 - Rusija je povukla 15 transportnih aviona i 20 vozova za prevoz vojnika i vojne opreme iz tri oblasti na granici sa Ukrajinom, prenosi Interfaks saopštenje ruskog Ministarstva odbrane. "Povlačenje jedinica je u toku", navodi se u saopštenju, uz napomenu da se trupe vraćaju u svoje baze posle okončanja vojnih vežbi u pograničnim oblastima, preneo je Rojters.

12.10 - NATO je potvrdio da su se ruske snage povuke s granice s Ukrajinom. "Primećujemo ograničenu aktivnost ruske vojske u glizini ukrajinske granice, što može da znači da se deo sprema da ode", napisao je generalni sekratar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Samoodbrana Luganska Foto Reuters

11.00 - Najmanje osmorica pripadnika ukrajinske policije poginula su, a 18 je povređeno tokom sukoba sa snagama samoodbrane na istoku Ukrajine, objavili su ukrajinski bezbednosni izvori. Do sukoba je došlo oko 20 kilometara južno od Donjecka, gde su proruske snage posle referenduma održanog 11. maja proglasile Donjecku Narodnu Republiku, preneo je Rojters. Ukrajinske snage su takođe sukobile sa snagma samoodbrane i u susednoj Luganskoj oblasti, ali zasad nije poznato da li je tom prilikom bilo žrtava.

Ilustracija Foto AP

10.30 - Privredni rast u SAD, koji je sada na umerenom nivou, mogao bi da bude ugrožen eskalacijom tenzija u Ukrajini, saopštile su Federalne rezerve SAD (FED). Na sastanku guvernera američke centralne banke o opcijama za normalizaciju monetarne politike u SAD, rečeno je da bi eventualne geopolitičke tenzije u Rusiji i Ukrajini mogle da predstavljaju rizik za dalji privredni rast i dodali da za sada ne mogu da donesu konačnu odluku o američkoj monetarnoj politici.

Džon Keri Foto Reuters
Džon Keri Foto Reuters

10.20 - Američki državni sekretar Džon Keri "ne veruje" da će na ukrajinsku krizu uticati potpisivanje mega-ugovora Rusije i Kine o gasu. "Ja ne mislim da je to što je Rusija potpisala ugovor o isporuci gasa Kini, na kojem se radilo deset godina, ima bilo kakav uticaj na ono što će se desiti u Ukrajini", rekao je Keri. Ugovor potpisan u sredu o isporuci ruskog gasa Kini tokom 30 godina, počev od 2018, "nije iznenadni odgovor" na ukrajinsku krizu, rekao je Keri novinarima. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u sredu sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom ogroman ugovor o snabdevanju gasom Kine, vrednosti 400 milijardi dolara, u vreme dok Evropa zbog ukrajinske krize brine šta će biti s ruskim isporukama gasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track