MOSKVA: Izjava princa Čarlsa o Putinu i Hitleru je niska i uvredljiva
Foto: Reuters

I zvanično

MOSKVA: Izjava princa Čarlsa o Putinu i Hitleru je niska i uvredljiva

Planeta -
Smatramo da je neprihvatljivo to što članovi britanske kraljevske porodice koriste zapadnu štampu da bi širili propagandnu kampanju protiv Rusije zbog Ukrajine, kaže portparol ruskog MIP

MOSKVA - Rusija je kritikovala danas britanskog princa Čarlsa zbog toga što je navodno poredio ruskog predsednika Vladimira Putina sa nacističkim liderom Adolfom Hilterom.

"Ukoliko je (princ) zaista to rekao, onda se bez ikakve sumnje to neće dobro odraziti na buduću britansku monarhiju", izjavio je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

"Smatramo da je neprihvatljivo, uvredljivo i nisko to što članovi britanske kraljevske porodice koriste zapadnu štampu kako bi širili propagandnu kampanju protiv Rusije po gorućem pitanju, to jest u vezi sa situacijom u Ukrajini", rekao je on. Prema njegovim rečima, Moskva je uputila zvaničnu notu Britaniji tražeći objašnjenje.

Aleksandar Lukaševič Foto Printscreen yt
Aleksandar Lukaševič Foto Printscreen yt

Zamenik ruskog ambasadora u Londonu sastaće se danas sa zvaničnikom Forin ofisa radi razgovora o komentarima koje je naslednik britanskog prestola princ Čarls izneo o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uporedivši ga sa Adolfom Hitlerom, o čemu je pisao Dejli mejl.

Veruje se da je ambasada Rusije u Velikoj Britaniji tražila objašnjenje za primedbe princa Čarlsa, izveštava BBC.

U Klarens hausu, zvaničnoj rezidenciji princa Čarlsa u Londonu, ne žele da komentarišu ono što su opisali kao privatan razgovor, ali su naglasili da "princ od Velsa ne bi dao javnu političku izjavu tokom privatnog razgovora".

Dejli mejl je napisao da je nekoliko svedoka čulo kako princ iznosi pomenuto poređenje tokom razgovora sa Marijanom Ferguson, 78-godišnjom ženom koja je sa 13 godina pobegla iz Poljske pred nacistima i izgubila čitavu porodicu u holokaustu, preneo je AFP.

"Pričala sam sa njim o mom poreklu i tome kako sam dospela u Kanadu. Princ je u jednom trenutku rekao: "A Putin sada radi gotovo isto ono što je radio Hitler", rekla je Fergusonova. "Moram da kažem da se slažem sa njim kao i, sigurna sam, još mnogo ljudi", istakla je ona i dodala: "Bila sam veoma iznenađena kad je on to rekao, s obzirom da znam da članovi kraljevske porodice ne bi trebalo da iznose takve komentare, ali ovaj je bio veoma iskren".

Fergusonova se susrela sa princom Čarlsom tokom njegove posete Kanadskom muzeju imigracije u Halifaksu u kanadskoj provinciji Nova Škotska.

Princ, koji je boravio u četvorodnevnoj poseti Kanadi sa suprugom Kamilom, trebalo bi da se susretne sa Putinom 6. juna u Francuskoj povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja na Normandiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja