(VIDEO) UŽIVO DAN 99 SVAKA ČAST: U Donjecku primirje, nestali posmatrači OEBS-a
Foto: Reuters

Bravo, Ukrajinci!

(VIDEO) UŽIVO DAN 99 SVAKA ČAST: U Donjecku primirje, nestali posmatrači OEBS-a

Planeta -
Ukrajinske snage i pripadnici samoodbrane dogovorili se da prekinu sukobe, kaže gradonačelnik Aleksandar Lukjančenko; Sa četvoricom posmatača OEBS od sinoć nema kontakt

DONJECK - Pripadnici ukrajinske armije koji učestvuju u ofanzivi u Donjecku i borci samoodbrane dogovorili su se da bar nakratko prekinu sukobe!

Ovu divnu vest saopštio je gradonačelnik Aleksandar Lukjančenko dodavši da je odluka doneta na inicijativu obeju strana, prenosi ruska Gazeta.

U Donjecku još nisu pokupili sa ulica mrtve, a oko podneva je opet odjeknula pucnjava. Grad su nadletali borbeni avioni i helikopteri ukrajinske vojske i sve je ličilo na još jedan dan u paklu.

Koliko god primirje da traje, svima je dobrodošlo.

U Donjecku je mirno Foto Printscreen Twitter
U Donjecku je mirno Foto Printscreen Twitter

16.43 - Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril čestitao je danas Petru Porošenku izbor na funkciju predsednika Ukrajine i izrazio nadu da će on slušati mišljenje svih građana Ukrajine. "Pošto sam saznao da vas je većina građana izabrala za predsednika na izborima 25. maja, čestitam vam na toj pobedi, upućujem vam svoju pastirsku reč i delim sa vama svoje misli i nade", navodi se u poruci poglavara Ruske pravoslavne crkve upućenoj Porošenku.

15.58 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da od sinoć nema kontakt sa jednim svojim timom posmatrača u Donjecku "Specijalna posmatračka misija OEBS-a izgubila je sinoć oko 18.00 kontakt sa jednom od svojih ekipa baziranih u Donjecku" koja je, kako navodi organizacija u saopštenju, bila na "rutinskoj patroli". OEBS navodi da se radi o četiri međunarodna člana Specijalne posmatračke misije, ali ne navodi njihova državljanstva.

14.45 - "Vojna operacija u Donjecku biće nastavljena sve dok ne budu uništene sve snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike", izjavio je predstavnik Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Dmitraškovskij, javlja Itar-Tass.

13.42 - Mnogi stanovnici Donjecka uzeli su decu iz škola i neki su pokušali da pobegnu pred borbama, ali ukrajinske snage su zatvorile Donjeck i nikog ne puštaju.

13.30 - Od 100 poginulih juče u ofanzivi ukrajinskih snaga najmanje 50 su mirni građanii, izjavio je predsednik predsedništva Vrhovnog saveta samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, javlja Itar-tass.

Napad na aerodrom u Donjecku Foto Reuters

13.25 - Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je ukrajinskom milijarderdu Pjotru Porošenku na pobedi na predsedničkim izborima, saopšteno je u Berlinu.

Dosta im je: Rudari u štrajku Foto AP
Dosta im je: Rudari u štrajku Foto AP

13.17 - Rudari Donbasa objavili su štrajk i zatražili da se ukrajinske snage bezbednosti hitno povuku iz Donjecke oblasti, kazao je Itar-Tassu pvi zamenik ministra rudarstva DNR Konstantin Kuzmin.

Andrej Parubij: Ukrajina se povlači iz ZND Foto Wikipedia
Andrej Parubij: Ukrajina se povlači iz ZND Foto Wikipedia

13.03 - Ukrajina će pokrenuti proces za povlačenje iz Zajednice nezavisnih država (ZND), izjavio je ministar te zemlje za nacionalnu bezbednost Andrej Parubij na današnjem skupštinskom brifingu. Ta odluka je podstaknuta planovima za zajedničke vojne vežbe ukrajinskih snaga i snaga zemalja garanta njene bezbednosti na teritoriji Ukrajine, javlja Ukrinform.

13.00 - U šumama oko Slavjanska izbili su požari, ali vatrogasci ne mogu da se probiju da ih gase jer su s jedne strane pripadnici samoodbrane Donjecke Narodne Republike a s druge ukrajinske snage, protestovao je predsedavajući državne agencije za šume Valerij Černjakov. U šest požara već je izgorelo 20 hektara šume, upozorio je on.

Sergej Lavrov Foto Reuters
Sergej Lavrov Foto Reuters

12.45 - I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je Kijev da hitno okonča nasilje u Ukrajini. "Zadatak broj jedan za vlasti u Kijevu i test za njihovu postojanost, s obzirom na rezultate predsedničkih izbora, jeste da odmah okončaju korišćenje vojske protiv naroda i svako nasilje sa svih strana", rekao je Lavrov na televizijskoj konferenciji za novinare u Moskvi, preneo je AFP.

Vladimir Putin: Kijev mora da prekine kaznenu ofanzivu Foto AP
Vladimir Putin: Kijev mora da prekine kaznenu ofanzivu Foto AP

12,42 - Vojnu kaznenu operaciju na jugoistoku Ukrajine odmah treba prekinuti i pokrenuti dijalog, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Putin je to istakao u telefonskom razgovoru s premijerom Italije Mateom Rencijem, s kojim je razgovarao o pogibiji italijanskog novinara Andree Ročelija i njegovog ruskog prevodioca Andreja Mironova.

12.00 - Premijer Krima Sergej Aksjonov izjavio je da je više od 100 izbeglica s jugoistoka Ukrajine stiglo na Krim spasavajući gole živote, objavila je krimska vlada na Tviteru.

11.55 - Ukrajinske vlasti saopštile su da su nezadovoljne uslovima kompromisnog rešenja koje je posredstvom EU postignuto sa Rusijom, a zahvaljujući kome bi Evropa bila sačuvana od prekida u isporukama gasa. "Ono što čujemo u ovom trenutku jeste 'platite, a potom ćemo razgovarati'", izjavio je ukrajinski ministar finansija Aleksandar Šlapak, samo dan pošto je evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger, rekao da postoji velika šansa da koprimis bude postignut u narednih nekoliko dana, prenela je agencija Frans pres.

Oleg Carev Foto Facebook
Oleg Carev Foto Facebook

11.42 - Ukrajinski poslanik Oleg Carev optužio je budućeg predsednika zemlje Pjotra Porošenka da radi po nalozima Vašingtna. "Gospodin Porošenko samo izvršava instrukcije svojih američkih gospodara. Uostalom, (pomoćnik američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja) Viktorija Nuland se s ambasadorom SAD (u Ukrajini Džefrijem) Pajetom dogovorila - Porošenko predsednik, Jacenjuk premijer", rekao je Carev.

Mihail Sakašvli: Ni njegovi ga ne vole Foto Reuters
Mihail Sakašvli: Ni njegovi ga ne vole Foto Reuters

11.24 - Zvanični Tbilisi reagovao je na glasine da će budući predsednik Ukrajine Pjotr Porošenko uzeti bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija za savetnika. "Prijateljski preporučujemo novom predsedniku Ukrajine da ne kontaktira sa Sakašvilijem", izjavio je premijer Gruzije Iraklij Garibašvili.

11.00 - Privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da pregovori između Ukrajine i Rusije, bez učešća SAD i EU, nisu mogući.

http://www.youtube.com/watch?v=E8l9ixhjEMc

10.20 - Četiri osobe su ubijene, a jedna je ranjena tokom neprestanog granatiranja Slavjanska, javlja Itar-Tass. Ukrajinska artiljerija od sinoć zasipa Slavjansk granatama iz artiljerijskog naoružanja, a ukrajinska vojska je, takođe, pucala iz lakog automatskog oružja. Žrtve su pronađene u blizini kratera nastalih od ispaljenih granata.

10.00 - Gradonačelnik Donjecka pozvao je sugrađane da ostanu u kućama i dodao da je u okršaju bilo žrtava među civilima. Novinar AFP-a kaže da je video telo žene nedaleko od železničke stanice Donjecka. "Pazite na decu i ne izlazite iz kuće, sem u hitnim slučajevima", naveo je u saopštenju gradonačelnik Aleksandar Lukjančenko, savetujući stanovnicima da izbegavaju aerodrom i železničku stanicu.

09.48 - Genadij Truhanov pobedio je na izborima za gradonačelnika Odese sa 43,49 posto glasova, javlja RIA Novosti. Truhanov je poslanik i predsednik ukrajinske nacionalne federcije tajlandskog boksa. Zakletvu će položiti danas u podne.

Dart Nikolajevič Vejder Foto AP
Dart Nikolajevič Vejder Foto AP

09.30 - Dart Nikolajevič Vejder osvojio je 1,74 posto glasova na izborima za gradonačelnika Kijeva, što nikako nije dovoljno da osvoji mandat.Nov gradonačelnik najverovatiij je vođa partije UDAR Vitalij Kličko koji posle prebrojanih 40 posto glasova vodi sa 56 posto glasova.

Arsenij Jacenjuk Foto Reuters
Arsenij Jacenjuk Foto Reuters

09.15 - "Želimo odgovor Rusije na pitanje o vraćanju Ukrajini 2,2 milijarde kubnih metara gasa, koje je zvanična Moskva ukrala preko kompanije Černomornaftogas na teritoriji Krima", izjavio je privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na televizijski prenošenoj sednici vlade, a prenosi Rojters. Pošto su se građani Krima na martovskom referendumu izjasnili za pripajanje Rusiji, zvanična Moskva je primila ukrajinsko poluostrvo u sastav Ruske Federacije.

09.08 - "Ako ukrajinska strana i posle dogovora o popustu na cenu gasa tuži Rusiju sudu u Stokholmu, to je potpuno neprihvatljivo. U tom slučaju ne može se postići nikakav dogovor", kazao je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak za TV kanal "Rusija-24". Koliko sinoć trilateralni pregovori Evropske unije, Rusije i Ukrajine o nagomilanom ukrajinskom računu za gas završeni su parcijalnim dogovorom prema kome će Ukrajina do kraja meseca Gaspromu platiti dve milijarde dolara, a do 7. juna još pola milijarde dolara. Ukrajina duguje Gaspromu ukupno 3,5 miljarde dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track