(VIDEO) UŽIVO DAN 104 EVROMAJDAN: Vlada nas je upotrebila kao prezervativ!
Foto: AP

Ogorčeni

(VIDEO) UŽIVO DAN 104 EVROMAJDAN: Vlada nas je upotrebila kao prezervativ!

Planeta -
Majdanovci kažu da su bili dobri dok su bili potrebni vlastima, a sada ih hapse i krivično gne kako koga uhvate

KIJEV - Aktivisti ukrajinske organizacije Evromajdan optužili su vladu u Kijevu da ih je iskoristila za svoje potrebe i onda ih odbacila, ali najavili su da će nastaviti da se bore za ideale Majdana.

"Upotrebili su nas kao prezervativ", kažu majdanovci.

Oni su na Trgu nezavisnosti (Majdanu) obeležavali burne političke događaje koji su izazvali celu ukrajinsku krizu i građanski rat, a neki kažu da se spremaju da odu na pobunjeni jugoistok, ali ne da se bore.

Ljudi su ogorčeni zbog toga što su brojni aktivisti krivično gonjeni i što su maltene kako su otišli s Majdana pali u ruke policiji. "Više ne dolazim na Majdan dok se situacija ne normalizuje", rekao je jedan od njih.

Drugi bataljon Nacionalne garde tokom blagoslova Foto Facebook
Drugi bataljon Nacionalne garde tokom blagoslova Foto Facebook

18.00 - I drugi bataljon Nacionalne garde Ukrajine, formiran od boraca Majdana, upućen je u ofanzivu na istok zemlje, konkretno na Slavjansk, objavio je sekretar za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Parubij na svom Fejsbuk profilu. Borci su već pohapsili neke pristalice samostalnosti Donbasa, prenosi RIA Novosti. Pripadnike bataljona prvo je blagoslovio vojni sveštenik "koji je prošao s nama ceo Majdan", navodi Parubij.

17.49 - Pristalice Narodne Republike Donjecka održale su miting u blizini Skupštine grada Marijupolja i zatevali ostavku gradonačelnika Jurija Hotlubeja. Izabrali su svog, "narodnog gradonačelnika" Aleksanda Fomenka, javlja RIA Novosti.

Ilustracija Foto Wikipedia
Ilustracija Foto Wikipedia

15.40 - Krim je danas prešao na rusku rublju, pa se u skladu sa tim ukrajinska grivna od danas na tom poluostrvu, koje je sredinom marta proglasilo nezavisnost od Ukrajine i pripojilo se Rusiji, smatra stranom valutom, objavio je "Glas Rusije". U prodavnicama su uklonjeni dvojni cenovnici, a karte u gradskom i prigradskom saobraćaju kupuju se samo u rubljama. Pored toga, isplate plata, penzija i socijalne pomoći će se od danas vršiti samo u ruskoj valuti. Zamena grivni vršiće se po kursu koji su utvrdile kreditne organizacije na Krimu, a rublja je takođe postala jedina zakonska valuta za gotovinska i bezgotovinska plaćanja, navodi "Glas Rusije".

Anatolij Antonov, Foto Printscreen RT
Anatolij Antonov, Foto Printscreen RT

15.35 - Iako zapadni mediji prećutkuju istinu o ukrajinskoj krizi i krive Rusiju za sve, Moskva ima dokaze za suprotno, izjavio je danas na 13. međunarodnoj konferenciji obezbednosti u Aziji zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov. "Rezultat je, reklo bi se, nemoguć: oživljava se politički bauk 20. veka - fašizam, i to u zemljama koje su u borbi protiv njega dale živote miliona ljudi. I sve to vidimo u Ukrajini, gde se dogodila najsurovija verzija 'obojene revolucije', čijim teškim posledicama se kraj ne vidi", kazao je Antonov.

14.45 - Lider partije UDAR Vitalij Kličko, koji prednjači na izborima za gradonačelnika Kijeva, izjavio je danas na Trgu nezavisnosti (Majdanu) u prestonici da je spreman da javno položi zakletvu. On je predložio da se pri gradskoj skupštini otvori uprava Majdana i obećao je da će, ako bude izabran za gradonačelnika, promeniti ime Institutskoj ulici, gde je u februaru poginuo više od 100 ljudi, u Ulicu stotine nebeskih heroja.

14.22 - Demonstracije protiv ukrajinske vojne operacije na istoku Ukrajine održane su danas u Nikoziji, prestonici Kipra. Među učesnicima bili su doseljenici iz jugoistočnih regiona Ukrajine, kao i Rusi i Grci.

Ginter Etinger: Južni tok ne može da napreduje ako Rusija ne promeni stav prema Ukrajini Foto Fonet
Ginter Etinger: Južni tok ne može da napreduje ako Rusija ne promeni stav prema Ukrajini Foto Fonet

13.32 - Evropski komesar za energiju Ginter Etinger ocenio je da izgradnja gasovoda Južni tok ne može da napreduje ako Rusija ne promeni stav prema Ukrajini. "Nastavićemo pregovore kada se naš ruski partner bude opet pridržavao međunarodnog prava i bude spreman na konstruktivnu saradnju na bazi našeg zakona o energiji", rekao je Etinger za današnje izdanje nemačkog nedeljnika Frankfurter algemajne zontagscajtung. Etinger je ocenio da pregovori ne bi sada urodili plodom zbog situacije na istoku Ukrajine i ruskog nepriznavanja vlasti u Kijevu. Gasovod Južni tok, koji košta oko 16,5 milijardi evra biće dugačak 3.600 kilometara i povezivaće Rusiju i zapadnu Evropu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Sloveniju.

Foto Printscreen Twitter
Foto Printscreen Twitter

12.58 - Stanovnici Donjecka okupili su se na mitingu u centru grada i u znak protesta zbog ukrajinske politike izgazili mnoštvo slatkiša koje proizvodi kompanija "Rošen" izabranog predsednika Ukrajine Pjotra Porošenka.

http://www.youtube.com/watch?v=rFeNVDnQXqs

12.34 - Povodom Međunarodnog Dana zaštite dece, okupili su se mališani u gradovima u oblastima na istoku Ukrajine, koje traže samostalnost od Kijeva. Ovaj dečko iz Donjecka ima jednu želju: "Spasite decu Donbasa od ukrajinske armije". Tvit poslala dopisnica TV kanala Raša tudej Pola Siler.

12.00 - Proruske snage samoodbrane u regionu Donjecka potvrdile su da su oslobodile sve zarobljene posmatrače Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), javlja Interfaks. "U ovom trenutku nemamo OEBS posmatrače. Svi oni pritvoreni prošle nedelje, pušteni su", potvrdio je gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov za Interfaks.

11.45 - Britanski ministar odbrane Filip Hamond izjavio je danas da je kriza u Ukrajini "korisni podsetnik" da je Rusija ostala "izazov" za Evropu pošto je njena pažnja usmerena na probleme na drugim mestima. "Opomenuti smo da Rusija nije nestala kao izazov za Evropu i moramo biti spremni da se odbranimo od tog izazova, kao i što treba da budemo aktivni na Bliskom istoku i u severnoj Africi", rekao je Hamond u Singapuru, gde je juče govorio na Azijskom bezbednosnom samitu. On je, na marginama skupa, u izjavi novinarima rekao da situacija u Ukrajini "nije bila predviđena" kad su Sjedinjene Države 2011. saopštile da premeštaju svoje snage ka azijsko-pacifičkom regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track