A SADA IZISTINSKI: Rusija pooštrila kazne za pušenje na javnom mestu
Foto: Printscreen Twitter

Po džepu

A SADA IZISTINSKI: Rusija pooštrila kazne za pušenje na javnom mestu

Planeta -
Proširena je i lista objekata i lokacija na kojima ne sme da se puši, a iz restorana, kafića i barova pepeljare će potpuno biti izbačene

MOSKVA - U Rusiji je danas uvedena zabrana pušenja na javnom mestu.

Iz restorana, kafića i barova će biti potpuno izbačene pepeljare, a biće postavljeni znakovi sa natpisom "zabranjeno pušenje", prenosi Itar-Tas.

Kazne za one koji ubuduće zapale cigaru u restoranima, hotelima, hostelima, železničkim stanicama, aerodromima, kao i u vozovima i brodovima, biće oštre. Pojedinci koji budu zatečeni kako puše na javnom mestu moraće da plate novčanu kaznu u iznosu od 500 do 1.500 rubalja (10 do 30 evra), dok će vlasnici kafića biti oglobljeni sa 30.000 do 40.000 rubalja (650 do 850 evra) za fizička, a 50.000 do 90.000 rubalja (1.000 do 2.000 evra) za pravna lica.

Rusija je prve mere protiv pušenja uvela 1. juna 2013. godine, kad je zabranjeno pušenje u obrazovnim, kulturnim i sportskim ustanovama, na plažama, stadionima i dečjim igralištima. Tada je pušenje zabranjeno i u kancelarijama koje nemaju izdvojene prostorije za pušenje, u avionima, u metrou i svim vrstama javnog prevoza, a kršenjem zakona o pušenju se smatralo i pušenje ispred železničkih stanica, luka i zgrada aerodroma.

Zamenik predsednika ruske Dume Vjaćeslav Timčenko tim povodom je izjavio: "Mi ustvari tek sada počinjemo da primenjujemo zakone protiv pušenja, koji su već na snazi u mnogim civilizovanim zemljama."

Timčenko je dodao da su mere uvedene pre godinu dana već dale rezultate, pa je potrošnja duvana u post-sovjetskoj Rusiji počela po prvi put da pada, a smanjena je i smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja.Najnovije mere protiv pušenja takođe zabranjuju bilo kakav vid reklamiranja duvana, dodaje Itar-Tas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track