RAT NERAVA: Naoružani ruski avioni presreli američku letelicu!

Incident iznad Pacifika

RAT NERAVA: Naoružani ruski avioni presreli američku letelicu!

Planeta -
Predstavnik Pentgona je istako da je ruski pilot namerno pokazao “stomak” (donji dao aviona) svog “suhoja” tako da se iz kokpita boinga moglo videti zakačeno naoružanje

Ruski vojni avioni presreli su u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Pacifika američki osmatrački avion krajem aprila saopštili su zvaničnici Pentagona.

Pukovnik Stiv Voren rekao je da incident dogodio 23. aprila i da je ruski “suhoj su 27” leteo tridesetak metara ispred “nosa” osmatračkog aviona američkog ratnog vazduhoplovstva “boing RC-135U“ iznad Ohotskog mora.

On je rekao i da američki avion nije preduzeo nikakve manevre izbegavanja. Voren je istako da je ruski pilot namerno pokazao “stomak” (donji dao aviona) svog “suhoja” tako da se iz kokpita boinga moglo videti zakačeno naoružanje.

Predstavnik Pentagona je istakao i da su ministar odbrane Čak Hejgel i načelnik Generalštaba general Martin Dempsi razgovarali sa ruskim kolegama o ovom incidentu.

Izviđački avion “RC 135U” koji je učestvovao u incidentu stacioniran je u vazduhoplovnoj bazi u Nebraski i pripada 55. vingu. Posadu su sačinjavali pripadnici 45. i 97. izviđačkog odreda Vazduhoplovne obaveštajno izviđačke agencije.

Ovaj avion je opremljen komunikacionom opremom koja je namenjena otkrivanju i identifikaciji stranih radarskih signala na zemlji, moru i u vazduhu. Posada se sastoji od dva pilota, navigatora i desetak oficira i tehničara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track