OEBS pozvao SAD da odustanu od procesa protiv novinara!

Nezadovoljstvo odlukom vrhovnog suda

OEBS pozvao SAD da odustanu od procesa protiv novinara!

Planeta -
Predstavnica OEBS za slobodu medija još jednom je pozvala na usvajanje zakona kojim bi se zaštitili novinari i njihovi izvori. "Pravo novinara da štite svoje izvore je jedno od osnovnih prava istraživačkog novinarstva i mora biti zaštićeno", rekla je Mijatović

BEČ - Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović danas je izjavila da je razočarana odlukom Vrhovnog suda SAD kojom se novinari mogu primorati da otkriju svoje izvore na sudu u kriminalnim postupcima.

Odlukom Vrhovnog suda SAD potvrđena je prethodna presuda Apelacionog suda u Virdžiniji kojom je podržana odluka da novinar Njujork tajmsa Džejms Rizen svedoči na suđenju bivšem oficiru CIA optuženom za otkrivanje poverljivih informacija medijima.

"Nije prihvatljivo da se novinar primorava da svedoči i otkriva svoje izvore kada piše o temama od javnog značaja", ocenila je Mijatović, navodi se u saopštenju iz njene kancelarije.

Ona je ukazala da Ministarstvo pravde SAD i dalje ima priliku da udustane od daljih akcija koje bi mogle da vode osuđivanju Rizena na zatvorsku kaznu zbog nepoštovanja suda, ukoliko odbije da svedoči.

Predstavnica OEBS za slobodu medija još jednom je pozvala na usvajanje zakona kojim bi se zaštitili novinari i njihovi izvori. "Pravo novinara da štite svoje izvore je jedno od osnovnih prava istraživačkog novinarstva i mora biti zaštićeno", rekla je Mijatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja