VLADIMIR PUTIN: Neću anekirati Ukrajinu, uopšte se ne bavim time
Foto: Reuters

Objasnio

VLADIMIR PUTIN: Neću anekirati Ukrajinu, uopšte se ne bavim time

Planeta -
Rusija se ne meša vojno u ukrajinsku krizu, na jugoistoku Ukrajine nema ruskih vojnika niti ih je bilo, rekao predsednik Rusije

MOSKVA - Na jugoistoku Ukrajine nema ruskih vojnih stručnjaka ili vojnih jedinica niti ih je bilo, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu francuskom televizijskom kanalu TF-1 i radiju "Evropa 1".

"Nikakve ruske vojne jedinice ili instruktori nisu bili na jugoistoku Ukrajine niti su tamo danas", naglasio je Putin odgovarajući na pitanje francuskih novinara o mogućnosti da se Rusija vojno umeša u situaciju u Ukrajini.

Putin je takođe odbacio sugestije da Rusija namerava da anektira ili destabilizuje jugoistok Ukrajine, prenosi Itar-Tass. "Ne, nikada se time nismo bavili i ne bavimo se ni sad. Današnje vlasti u Ukrajini moraju da uspostave dijalog sa sopstvenim stanovništvom, ali ne putem oružja, tenkova, aviona, nego putem pregovaračkog procesa", rekao je predsednik Rusije.

Vladimir Putin juče je položio cveće na spomenik pesnika Sergeja Mihalkova, autora teksta himne Rusije, Foto Reuters
Vladimir Putin juče je položio cveće na spomenik pesnika Sergeja Mihalkova, autora teksta himne Rusije, Foto Reuters

Putin je takođe upozorio da ukrajinska kriza ne sme da preraste u hladni rat i da rešenje treba tražiti jedino kroz miroljubiv dijalog. "Prvo, nadam se da nećemo ući u novu fazu hladnog rata. A drugo - ja insistiram na tome - ljudi, gde god da žive, imaju određena prava i pravo da ih brane. O tome se ovde radi", ocenio je.

Putin je kazao i da je Rusija spremna na dijalog sa SAD. "Nemam razloga da mislim da predsednik SAD ne želi da razgovara s predsednikom Rusije, ali, konačno, ima pravo i na to. Lično sam uvek spreman na dijalog i smatram da je to najbolji način da se izgrade mostovi", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track