GENIJE: Prošvercao celog dinosaurusa i prodao ga za milion dolara
Foto: AP

Verovali ili ne

GENIJE: Prošvercao celog dinosaurusa i prodao ga za milion dolara

Planeta -
Još nije jasno kako je Erik Prokopi uspeo da raspakuje, prošvercuje, opet sastavi i na regularnoj aukciji proda za milion dolara 13,5 metara dug skelet Tiranosaurus reksa

Amerikanac Erik Prokopi, trgovac fosilima, osuđen je na tromesečnu obiju zato što je iz Mongolije prokrijumčario 70 miliona godina star fosil Tiranosaurus reksa i prodao ga za milion dolara, piše britanski Telegraf.

Taj 39-godišnjak iz Virdžinije ne samo što je uspeo da preko pola sveta donese 13,5 metara dug skelet čitavog T-reksa, nego je i ubedio američke carinike da su dragocene kosti samo obične koščurine reptila iz Velike Britanije.

Još manje je jasno kako je uspeo precizno da sastavi prokrijumčarene kosti, da bi skelet zatim prodao na aukciji "Heritedž" u Dalasu. Srećom, neko je shvatio šta se prodaje i alarmirao vlasti, koje su pod hitno vratile tiranosaurusa u Mongoliju.

Kako je doneo ceo skelet - ovo je samo butna kost T-reksa iz Muzeja Smitsonijan Foto Reuters
Kako je doneo ceo skelet - ovo je samo butna kost T-reksa iz Muzeja Smitsonijan Foto Reuters

Ustanovljeno je da tiranosaurus potiče iz pustinje Gobi i da je ukraden između 2010. i 2012. godine. Prokopi se pokajao i maksimalno sarađivao s istražiteljima, kojima je čak otkrio lokacije u pustinji Gobi na kojima se nalazi još 18 vrednih fosila. Njegov advokat je ispevao čitav hvalospev na račun dobre volje svog klijenta i istakao da, zahvaljujući Prokopiju, "Mongolija otvara muzej dinosaurusa".

"Prokopi je uradio lošu stvar", rekao je sudija Alvin Helerštajn, ali pošto je krijumčar sarađivao, nagradio ga je sa samo tri meseca robije i 100 sati društvenokorisnog rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track