(VIDEO) UŽIVO DAN 109: Putin popričao s Porošenkom dok su ostali lideri ručali
Foto: AP

Dan D

(VIDEO) UŽIVO DAN 109: Putin popričao s Porošenkom dok su ostali lideri ručali

Planeta -
Društvo im je pravila Angela Merkel, a za tih 15 minuta pričali su o primirju i smirivanju ukrajinske krize, kao i o mogućnosti da Moskva prizna izbor Porošenka za predsednika

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se nezvanično i nakratko na marginama proslave Dana D u Normandiji sa izabranim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom,.

Oni su razgovarali su o primirju i drugim mogućim merama smirivanja krize, kao i o mogućnosti da Moskva prizna izbor Porošenka za predsednika. Razgovor je trajao 15 minuta i nije bio planiran, nego ga je inicirao je francuski predsednik Fransoa Oland pred početak ručka svetskih lidera povodom komemoracije 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiju, saopštili su francuski zvaničnici, a prenosi AFP.

Zapravo, pošto su pozirali za zajedničku fotografiju, svetski lideri su otišli na ručak u obližnju zgradu - zamak Benuvil u blizini čuvenog mosta Pegaz, ali su Putin, Porošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel ostali ispred da porazgovaraju u troje.

Vladimir Putin, Angela Merkel, Petar Porošenko Foto Reuters
Vladimir Putin, Angela Merkel, Petar Porošenko Foto Reuters

"Detalji o primirju će, takođe, biti predmet razgovora u narednim danima", izjavio je neimenovani zvaničnik francuskog predsedništva, javio je Rojters. On je dodao da su Putin i Porošenko razgovarali i o ekonomskim posledicama krize, kao i da će Putin sutra poslati ambasadora u Kijev.

Ovo je prvi susret dvojice lidera otkad je Porošenko na izborima 25. maja izabran za novog predsednika Ukrajine. Zasad nema planova za duži, zvanični susret između predsednika Rusije i Ukrajine.

15.43 - Stanovnici Slavjanska stoje u redovima da dobiju humanitarnu pomoć iz Rusije, objavila je pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike na Tviteru.

15.40 - Ukrajina je u periodu januar-maj 2014. uvezla 12,46 milijardi kubnih metara gasa, 32,55 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je danas kompanija Ukrtransgas. Prema ovim podacima, u maju je uvezeno 3,71 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je četiri i po puta više nego u maju prošle godine, preneo je Itar tas.

Путин в рамках мероприятий в Нормандии пообщался с Обамой - Песков

15.34 - Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama kratko su razgovarali na marginapa proslave u Normandiji, saopštio je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov, tvituje Itar-Tass.

General Filip Bridlav (D) sa ministrom odbrane Ukrajine Mihailom Kovalom (L) u štabu NATO 4. juna Foto Reuters

15.12 - Portparol Pentagona Ajlin Lejnez izjavila je da če SAD poslati u Ukrajinu grupu "vojnih savetnika" i opremu za ukrajinsku vojsku, javlja Itar-Tass. Oni treba da pomognu u identifikovanju potreba rukovodstva zemlje u reformi oružanih snaga, a Vašington će Kijevu poslati i neophodnu opremu za vojsku - između ostalog pancire, komunikacionu opremu i uređaje za noćno osmatranje. Kako je izjavio glavni komandant savezničkih snaga NATO, američki general Filip Bridlav, "ranije ove nedelje rukovodioci Ministarstva odbrane SAD sastali su se s ukrajinskim funkcionerima visokog ranga". Rečeno je da su tokom sastanka dve strane razmotrile "načine na koje dve zemlje mogu da ojačaju dugoročnu vojnu saradnju kako bi se pomoglo Ukrajini da formira visokoefikasne oružane strukture i institucije odbrane".

13.34 - Ruske vlasti u Rostovskoj oblasti napravile su 56 punktova za privremeno zbrinjavanje talasa izbeglica iz Ukrajine, javlja 1TV.RU. Izbeglice će odatle biti upućivane u ruske gradove gde će im biti ukazana pomoć.

Foto Reuters
Foto Reuters

13.17 - Rusija i Ukrajina će obnoviti dvostrane pregovore o gasu ovog vikenda, javlja Rojters pozivajući se na izvor u ukrajinskoj vladi. "Pregovori će se nastaviti u subotu, nedelju i ponedeljak. Očekujemo da će se do rešenja doći u utrorak", rekao je izvor Rojtersa i dodao da ukrajinsko rukovodsvo planira da plati dug za gas za 2013. godinu.

Foto Reuters
Foto Reuters

13.01 - Ukrajinska vojska postavila je tenkove na sve kontrolne punktove oko Slavjanska i Kramatorska u Donjeckoj oblasti, izjavio je predstavnik specijalne operacije na istoku Ukrajine Vladislav Seleznjov za UNN. "Jedan tenk je, na primer, blizu skretanja za Krasni Liman", citira UNN Seleznjova.

Ozbiljno: Angela Merkel i Vladimir Putin Foto Reuters
Ozbiljno: Angela Merkel i Vladimir Putin Foto Reuters

12.21 - Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su danas na marginama komemoracije Dana D. Glavna tema verovatno je bila situacija u Ukrajini, koja je bacila senku na svečano obeležavanje godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji.

Arsenij Jacenjuk Foto Reuters
Arsenij Jacenjuk Foto Reuters

11.28 - Pad privrede Ukrajine ove godine može dostići pet odsto, rekao je danas na sednici parlamenta ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk. "Mi prognoziramo privredni pad od pet odsto, ali sve će zavisiti od razvoja događaja na istoku Ukrajine", ukazao je on, a prenosi Itar-Tass. Jacenjuk je naveo da je u poslednje vreme vlada uspela da napravi "nekoliko dobrih koraka" za stabilizaciju ekonomske situacije, ali je priznao da ti koraci nisu dovoljni.

http://www.youtube.com/watch?v=Hs23u89NYpc

10.30 - Jutros su obnovljene borbe u Slavjansku, javlja Raša tudej. Ukrajinske snage napale su pozicije snaga samoodbrane u predgrađu Semjonovki. "Uzdiže se stub crnog dima, pretpostavljam da je to s kontrolnog punkta pred Himikom", objavio je jedan očevidac na Tviteru.

Lugansk Foto Reuters
Lugansk Foto Reuters

10.07 - Dva pripadnika samoodbrane Luganska ranjena su tokom vazdušnog napada ukrajinskih ratnih aviona, javlja Rosijskaja gazeta. Ukrajinski borbeni avioni Su-25 jutros su bombardovali Lugansk. Nema poginulih

Vladimir Putin i Fransoa Oland sinoć u Jelisejskoj palati Foto AP
Vladimir Putin i Fransoa Oland sinoć u Jelisejskoj palati Foto AP

09.56 - Razgovori koje su ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Fransoa Oland protekle večeri imali u Jelisejskoj palati su bili "veoma konstruktivni" izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov. Dijalog dvojice predsednika je potrajao više od sat i po i odnosio se kako na bilateralne odnose dve zemlje i njihove perspektive, tako i na međunarodnu sferu, pri čemu su temeljno razmatrani različiti aspekti smirivanja krize u Ukrajini, rekao je Peskov za Itar-Tass.

09.45 - Petnaest proruskih pobunjenika ubijeno je u okršaju sa ukrajinskim vladinim snagama na graničnom prelazu sa Rusijom na istoku zemlje, rekao je sinoć pomoćnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Herašenko. Herašenkko je rekao u jednom kasnom televizijskom programu da su se ukrajinski graničari tokom jučerašnjeg dana sukobili sa naoružanim ljudima koji su došli iz Rusije u kamionima i jednom vojnom vozilu i pokušali da pređu granicu kod sela Marinivka u istočnoj Ukrajini.

Vladimir Putin i Dejvid Kameron Foto AP
Vladimir Putin i Dejvid Kameron Foto AP

09.32 - Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da bi Moskva trebalo da prestane da se meša u situaciju u Ukrajini i prihvati saradnju s novoizabranim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. U obraćanju posle sastanka dvojice lidera u Parizu, Kamerom je rekao da je Putinu preneo "niz jasnih i odlučnih poruka" da je diplomatsko rešenje ukrajinske krize moguće ako Rusija pomogne u smirivanju situacije u toj zemlji, prenele su agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja