UPRKOS  PROTESTIMA: Erdogan ipak dolazi u Beč!

Turski premijer u Austriji 19. juna

UPRKOS PROTESTIMA: Erdogan ipak dolazi u Beč!

Austrija -
Tajip Erdogan će na poziv Unije evropsko-turskih demokrata uprkos mnogim protivljenjima boraviti u austrijskoj prestonici 19. i 20. juna

BEČ - Uprkos brojnim protestima poseta turskog premijera Tajipa Erdogana Beču neće biti otkazana i on će u austrijskoj prestonici boraviti 19. i 20 juna.

Erdogan u Austriju dolazi na poziv Unije evropsko-turskih demokrata (Union Europäisch-Türkischer Demokraten, UETD), koji ove godine slave svoju desetu godišnjicu. Ni predsednik Austrije Hajnc Fišer, a ni kancelar Verner Fajmanom neće se sastajati sa turskim premijerom jer on i nije u zvaničnoj poseti Austriji.

Pravi razlog Erdoganove posete je, kako tvrde obavešteni izvori zapravo pridobijanje glasačkog tela u dijaspori pred predsedničke izbore u avgustu, iako još uvek nije potvrdio kandidaturu. Glasovi iz dijaspore izuzetno su važni kandidatima, budući da veliki broj Turaka živi van otadžbine. Samo u Austriji trenutno boravi 114.682 turska državljana.

Još uvek se ne zna tačno mesto gde će Erdogan održati svoj govor ali se nagađa da bi to moglo biti u Gradskoj dvorani (Stadthalle), na Bečkom sajmištu ili na stadionu Ernst Hapel (Happel-Stadion).

Nedavna poseta Erdogana Kelnu protekla je uz protester zbog kršenja ljudskih prava, nepoštovanja prava manjina,i ograničavanja slobode mišljenja i izražavanja. Desetine hiljada ljudi demonstriralo je i nosilo transparente na kojima je pisalo “Zaustavite diktatora Erdogana” ili “Erdogane, ovde nisi dobrodošao”.

Erdogan će nakon Austrije posetiti Francusku, gde će se susresti sa predsednikom Fransoa Olandom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track