JURIJ PRODAN: Ne dobijamo gas, kroz cevi ide samo tranzit za Evropu
Foto: Reuters

Ukrajina potvrdila

JURIJ PRODAN: Ne dobijamo gas, kroz cevi ide samo tranzit za Evropu

Planeta -
Gas za evropske potrošače isporučuje se u punom obimu, a Gasprom je tužio Naftogas Ukrajine međunarodnom sudu u Stokholmu zbog neplaćanja duga od 4,5 milijardi dolara

MOSKVA - Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan potvrdio je da su isporuke ruskog gasa Ukrajini na nuli i da kroz gasovod ide samo tranzit - 185 miliona kubika dnevno, javlja RIA Novosti.

Kijev garantuje neometan tranzit, dodao je ministar Prodan.

Ruski Gasprom jutros je u 10 sati po lokalnom vremenu (6.00 GMT) uveo Ukrajini plaćanje unpared za gas, zbog neisplaćenih dugova Naftogasa Ukrajine. "Odluka je doneta zbog hroničnog neplaćanja isporučenog gasa Naftogasa Ukrajine. Kompanija duguje 4,458 milijardi dolara za novembar i decembar prošle godine i 3,007 milijardi dolara za april i maj ove godine", navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Prema preliminarnom obračunu, ukrajinska strana nije platila ni za jun, a od danas Naftogas Ukrajine dobija ruski gas samo za plaćeni iznos.

Gasprom se takođe obratio međunarodnom sudu u Stokholmu s tužbom protiv Naftogasa Ukrajine zbog neplaćanja duga od 4,5 milijardi dolara i neispunjavanja obaveza iz ugovora od 19. januara 2009. o kupoprodaji prirodnog gasa u periodu od 2009. do 2019, kao i zbog neplaćanje tekućih isporuka, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, gas za evropske potrošače se isporučuje u punom obimu, rekao je zvanični predstavnik Gasproma, Sergej Kuprijanov.

Naftovod Foto Reuters

Šef Gasproma Aleksej Miler izjavio je 12. juna da ako Gasprom na svom računu ne vidi 1,951 milijardi dolara, prevesće Naftogas na avansno plaćanje. Odluka o daljim dejstvima Rusije u odnosu na isporuke gasa Ukrajini biće donete danas, nakon što Miler podnese izveštaj predsedniku Vladimiru Putinu o pregovorima sa Ukrajinom, izjavio je potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track