(VIDEO) ŠUT KARTA: Porošenko smenio psovača Deščicu, za šefa diplomatije postavio diplomatu
Foto: Fonet/AP

Počele smene

(VIDEO) ŠUT KARTA: Porošenko smenio psovača Deščicu, za šefa diplomatije postavio diplomatu

Planeta -
Predsednik Ukrajine predlaže da nov šef diplomatije bude sadašnji abasadora Ukrajine u Nemačkoj Pavle Klimkin

KIJEV - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko smenio je šefa diplomatije Andreja Deščicu i na tu odgovornu funkciju stavio dosadašnjeg ambasadora Ukrajine u Nemačkoj Pavela Klimkina, javlja Raša tudej.

Deščica je izazvao diplomatski skandal time što se u subotu 14. juna prvo lično pojavio na nasilnim demonstracijama u kojima je demolirana ambasada Rusije u Kijevu da podrži izgrednike, a zatim je u kameru opsovao predsednika Rusije Vladimira Putina.

http://www.youtube.com/watch?v=cycpR_DcEIU

Iako su SAD javno podržale psovački istup Andreja Deščice, predsednik Porošenko očigledno nije želeo takvog šefa diplomatije. On je na mesto ministra inostranih poslova postavio Pavela Klimkina, ambasadora Ukrajine u Nemačkoj.

Pavel Klimkin Foto Wikipedia
Pavel Klimkin Foto Wikipedia

Klimkin (47) je proevropski diplomata koji je odigrao značajnu ulogu u razgovorima o sklapanju sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, podsetio je Rojters. On je takođe izaslanik ukrajinskog predsednika u pregovorima s Rusijom o primeni mirovnog plana OEBS-a za istok Ukrajine.

Porošenko takođe traži smenu guvernera Nacionalne banke Ukrajine Stepana Kubiva, javlja Kijev Post. Na to mesto preporučio je Valeriju Gontarjevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track