IZBEĆI KONFLIKTE: Austrijske stranke zabrinute zbog dolaska Erdogana!
Foto: Rojters

PROBLEMATIČNA POSETA

IZBEĆI KONFLIKTE: Austrijske stranke zabrinute zbog dolaska Erdogana!

Austrija -
Bečki gradonačelnik Mihael Hojpl ponovio je Turcima u Austriji da ih niko ne tera da odbace svoju kulturu, ali da moraju da nauče nemački i poštuju zakone i državu u kojoj žive

BEČ - Austrijske političke partije izrazile su zabrinutost pred sutrašnji dolazak turskog premijera Tajipa Redžepa Erdogana u Beč.

On dolazi u privatnu posetu, da vrbuje austrijske Turke da glasaju za njega na predsedničkim izborima u Turskoj ovog avgusta. Podsetimo, za sutra uveče najavljene su i masovne kontrademonstracije Turaka koji ne vole Erdogana.

Očekuje se oko 10.000 demonstranata. Oba skupa obezbeđivaće nekoliko hiljada policajaca, a građani su upozoreni da bi moglo da dođe do zastoja u javnom prevozu.

Crni: Kritike Erdogana su opravdane!

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) opomenuo je Erdogana da svojim govorom u Beču ne stvara razdor u austrijskom društvu.

"Naopak govor može da zatruje klimu“ u državi, poručio mu je Kurc. Prema najnovijim informacijama, on i Erdogan će se verovatno nakratko sastati u Beču, što najpre nije bila opcija. Njihov sastanak je najavljen za petak, posle Erdoganovog nastupa pred austrijskim Turcima.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-­Lajtner (Johanna Mikl­-Leitner) iz Narodnje partije Austrije (ÖVP), oglasila se povodom Erdoganovog dolaska.

"Svako ko poznaje Erdogana, zna da kritike njegovih neumerenih reči nisu neutemeljene. Policija će učiniti sve da se u Beču održi mir", rekla je Mikl-Lajtner.

Najoštriji među narodnjacima je ministar poljoprivrede Andre Ruprehter (Andrä Rupprechter), koji je Erdogana nazvao "uzročnikom nereda“.

Crveni: Bez emocija!

Austrijski ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer, iz Socijaldemokratske partije (SPÖ), pokušao je juče da spusti loptu.

"Atmosfera je nepotrebno pregrejana, svako, pritom, pokušava nešto da ušićari. Najbolje bi bilo da se svemu pristupi bez emocija, to bi bilo smislenije sa stajališta integracije stranaca u Austriji. Ako se svi budu držali zakona i pravila igre, ova poseta će uskoro biti zaboravljena", izjavio je Hundstorfer.

Gradonačelnik Beča, takođe socijaldemokrata Mihael Hojpl (Michael Häupl), kaže da građani zbog Erdoganove privatne posete ne treba da budu histerični. Hojpl kaže da se mora tolerisati Erdoganov nastup, te da je zapravo najvažnije ono što turski premijer bude rekao u svom govoru.

Bečki gradonačelnik ponovio je Turcima u Austriji da ih niko ne tera da odbace svoju kulturu, ali da je integracija važnar.

"Turci treba da nauče nemački, poštuju zakone i državu u kojoj žive", kaže Hojpl.

Plavi: Oduzeti državljanstva!

Kako se moglo i očekivati, Slobodarska partija Austrije (FPÖ), najveća opoziciona stranka u zemlji, smatra da da turski premijer nema šta da traži u Austriji sa svojim predizbornim govorima.

Šef slobodaraca, Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) podsetio je da Austrija ne dozvoljava dvojno državljanstvo.

"Austrija bi morala da oduzme državljanstvo Turcima u Austriji koji su istovremeno, ilegalno, zadržali svoje prethodno, tursko državljanstvo", kaže Štrahe.

Zeleni: Erdogan zabija klin!

Zeleni smatraju da Austrija, kao pravna država, ne sme da zabranjuje nastupe kao što je Erdoganov. Eva Glavišnig (Eva Glavischnig), šefica austrijskih Zelenih, kaže da je zabrinuta, jer se Erdogan do sada nije pokazivao kao čovek pomirenja, već kao čovek koji zabija klin u društvo, sa ciljem da ga podeli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja