KRUNISANJE: Felipe VI tačno u ponoć postao kralj Španije
Foto: AP Photo

Smena na tronu

KRUNISANJE: Felipe VI tačno u ponoć postao kralj Španije

Planeta -
Novi španski kralj biće danas krunisan u parlamentu na svečanosti na koju nisu pozvane strane zvanice zbog mera štednje
1 / 9 Foto: Reuters

MADRID - Felipe VI od ponoći je i zvanično novi kralj Španije, pošto je njegov otac kralj Huan Karlos potpisao ukaz o abdikaciji.

Novi kralj Španije Felipe VI preuzeo je danas zvanično tron polaganjem zakletve pred parlamentom, sa rukom položenom na ustav zemlje. Posle polaganja zakletve, poslanici su novog španskog kralja pozdravili gromoglasnim aplauzom, a kralj Felipe VI poljubio u obraz svoju suprugu, kraljicu Leticiju, prenela je agencija AFP.

"Zaklinjem se da ću verno ispunjavati svoje dužnosti, čuvati i osigurati očuvanje ustava i zakona i da ću poštovati prava građana i regiona", rekao je 46. godišnji kralj, odeven u vojnu uniformu sa kraljevskom lentom.Ranije je kralj Felipe dobio kraljevsku crvenu lentu od svog oca Huana Karlosa u palati Sarsuela (Zarzuela) nedaleko od Madrida, preneo je BBC. Kralj Felipe nsledio je tron u ponoć, pošto je Huan Karlos formalno u sredu abdicirao.

UŽIVO KRUNISANJE MOŽETE PRATITI OVDE

Zbog velike ekonomske krize u zemlji, odlučeno je da ta ceremonija bude skromna, pa će dolazak Felipea na tron samo biti potvrđen aklamacijom, a izostaće tradicionalni obred krunisanja. Da bi ukaz o abdikaciji postao važeći, moraće da ga potvrde poslanici oba doma u parlamentu Španije.

http://www.youtube.com/watch?v=bukYPbFFRFM

Novi španski kralj biće danas krunisan u parlamentu na svečanosti na koju nisu pozvane strane zvanice zbog mera štednje. Felipe će u vojnoj uniformi sa svilenim pojasom glavnog komandanta vojske, koji je dobio od oca Huana Karlosa, položiti zakletvu pred Ustavom iz 1978. godine, datuma kada je počela demokratija u Španiji. Felipe će potom održati svoj prvi govor kao kralj posle čega se organizuje vojni defile u njegovu čast ispred parlamenta. Novi kralj će sa suprugom, kraljicom Leticijom automobilom prošetati po centru Madrida, koji je već juče okićen ljiljanima, hrizantemama i petunijama kao i špankim zastavama.

U centru grada je postavljen ogroman ekran koji će uživo prenositi celu ceremoniju. Kralj i kraljica s ćerkama, princezama Leonorom i Sofijom izaći će potom na balkon kraljevske palate odakle će pozdraviti okupljene. Na kraju će biti održan prijem u prisustvu 2.000 zvanica među kojima neće biti bivši kralj, Felipeov otav Huan Karlos koji je abdicirao 2. juna. Izvori bliski kraljevskoj porodici naveli su da se 76-godišnji Huan Karlos odlučio na to kako bi Felipeu dao na važnosti u novoj ulozi kralja. Novi kralj odlučio je da ceremonija nema verski karakter već laički, tako da ništa nije predviđeno u katoličkoj crkvi. Za danas su zabranjeni protesti u Madridu, jer su se ovih dana održavali skupovi protiv monarhije.

Ceremonija je zakazana za 9:30 po lokalnom vremenu.

Novi kralj na početku svoje vladavine suočiće se sa brojnim očekivanjima, a jedno od njih je rešavanje političkog problema zemlje - pokušaj Katalonije da postane nezavisna.

Za razliku od njegovog oca, Felipea ne prate skandali i veoma je polularan među Špancima.Njegova supruga, bivša televizijska voditeljka Letisija, od danas je španska kraljica, sa kojom ima dve ćerke, Sofiju i Leonor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track