Kosovo sledeća meta islamskih terorista?!
Foto: Kurir štampano

Islamska država Iraka i Levanta udara na Balkan

Kosovo sledeća meta islamskih terorista?!

Planeta -
Vlada u Prištini je dobila informacije iz inostranih izvora da će se naći na nišanu ekstremista ISIL jer „ne postupaju po volji Alaha“

BAGDAD - Ozloglašena teroristička organizacija Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), koja seje strah i smrt po Iraku u svom maršu na Bagdad, sprema se da napadne Balkan, a posebno mete na Kosovu. Prema pisanju hrvatskog portala Jutarnji.hr, kosovska vlada je preko međunarodnih izvora dobila informacije po kojima će se ona i njene institucije, kao i određene balkanske države naći na nišanu islamističkih ekstremista ISIL. U skladu s tim, obaveštajna služba Kosova je, strahujući od terorističkih napada, povećala stepen bezbednosti.- Terorističkim ćelijama data je naredba za napad na one koji ne delaju po volji Alaha, a posebno da se fokusiraju na objekte vlade Kosova - preneo je Jutarnji pisanje albanskih medija.Teroristi nastavljaju krvavi pohod na iračku prestonicu i nakon više dana borbe sunitski ekstremisti iz ISIL uspeli su da osvoje i strateški važan šiitski grad Tal Afar na severu Iraka. Istovremeno, teroristi su juče u napadu sunitskih ekstremista na konvoj vozila kojima su prevoženi južno od Bagdada ubili 69 zatvorenika.- Među ubijenima u provinciji Babil je i jedan policajac i sedam napadača - rekao je neimenovani irački policijski kapetan i lekar.Portparol za bezbednost iračkog premijera general-potpukovnik Kasem Ata izjavio je juče da je zasad više stotina pripadnika iračkih snaga bezbednosti ubijeno u velikoj ofanzivi sunitskih ekstremista, u kojoj su pobunjenici zauzeli veliki deo zemlje.Zbog veoma dramatične situacije u regionu u Irak je juče doputovao američki sekretar za bezbednost Džon Keri, koji se sastao s premijerom te zemlje Nurijem el Malikijem kako bi pokušao da ga ubedi da oformi vladu nacionalnog jedinstva. Tom prilikom irački lider mu je poručio da je kriza na Bliskom istoku istovremeno pretnja i za ceo svet.- Ono što se sada događa u Iraku predstavlja pretnju ne samo Iraku već miru u regionu i svetu - rekao je premijer El Maliki.

Sadam Husein
Sadam Husein

Brutalno Teroristi ISIL osvetili smrt iračkog diktatoraPOGUBILI SUDIJU SADAMA HUSEINATeroristi Islamske države Iraka i Levanta uhapsili su i pogubili Rafa Abdula Rahmana, sudiju koji je osudio Sadama Huseina na smrt vešanjem. Prema pisanju britanskog Dejli mejla, ekstremisti su to ubistvo počinili kako bi osvetili pogubljenog iračkog diktatora.Pripadnici Islamske države Iraka i Levanta uhvatili su ga 16. juna, tokom ofanzive na severu Iraka, a pogubili ga dva dana kasnije - 18. juna.- Irački revolucionari uhapsili su Rafa Abdula Rahmana i osudili ga na smrt u znak odmazde za smrt mučenika Sadama Huseina - napisao je na svom Fejsbuk profilu član jordanskog parlamenta Halil Atijeh.Međutim, iračka vlada nije potvrdila vest o njegovoj smrti, ali zvaničnici ne poriču izveštaje o njegovom hapšenju prošle nedelje.

Obećavaju im obrazovanjeSUNITSKI EKSTREMISTI U SIRIJI MOBILIŠU DECUOrganizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV) optužila je islamske ekstremiste u Siriji da angažuju za borbu maloletnike, od kojih neki nemaju više od 15 godina, pošto im obećaju besplatno obrazovanje.- Užasi oružanog konflikta u Siriji još su veći kad se ima u vidu da se deca guraju u borbene redove - rekla je Prijanka Motaparti, autorka izveštaja HRV u kojem su korišćena svedočanstva 25 dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track