NA VEZI: Putin i Obama razgovarali o ukrajinskoj krizi
Foto: REUTERS

Dogovor umesto oružja

NA VEZI: Putin i Obama razgovarali o ukrajinskoj krizi

Planeta -
Obama je pozvao Putina da podrži mir u Ukrajini, naglašavajući da će se Rusija suočiti sa novom "cenom" ukoliko ne preduzme korake za snižavanje napetosti, dok je Putin Obami rekao da bi radi normalizacije stanja prvenstveni značaj imao stvaran prekid borbenih dejstava i početak direktnih pregovora sukobljenih strana

MOSKVA/VAŠINGTON - Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, detaljno su u telefonskom razgovoru razmotrili različite aspekte krize u Ukrajini i perspektive njenog rešavanja, saopšteno je u Moskvi i Vašingtonu.

Obama je, kako prenosi Rojters, pozvao Putina da podrži mir u Ukrajini, naglašavajući da će se Rusija suočiti sa novom "cenom" ukoliko ne preduzme korake za snižavanje napetosti u Ukrajini.

"Još jednom je (Obama) pozvao Putina da podrži mir umesto da se dopušta snabdevanje oružja i opreme preko granice i nastavlja sa podrškom ekstremista i separatista koji i dalje destabilizuju stanje u Ukrajini", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Predstavnik administracije predsednika SAD je rekao da će se Rusija "suočiti sa novom cenom" ukoliko Vašington "ne vidi konkretne akcije radi deeskalacije situacije".

Pres služba Kremlja saopštila je da je Putin Obami rekao da radi normalizacije stanja u jugoistočnim regionima Ukrajine prvenstveni značaj bi imao stvaran prekid borbenih dejstava i početak direktnih pregovora sukobljenih strana.

"Ukazano je, takođe, na značaj neodložnog rešavanja humanitarnih pitanja, uključujući hitnu pomoć stradalom stanovništvu", navodi se u saopštenju koje prenosi Itar-Tas s.

Predsednici dve zemlje su, takođe, izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog aktivnosti ekstremista iz grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku.

"Ruski lider izrazio je podršku naporima Bagdada u borbi protiv islamista i za uspostavljanje mira i bezbednosti u zemlji", naveo je Kremlj.

Obama i Putin razgovarali su i o Siriji, budući da je dovršen proces odvoženja hemijskog arsenala iz te zemlje, kao i o iranskom nuklearnim programu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track