UŽIVO DAN 127 NIŠTA OD PRIMIRJA: Porošenko naredio da ukrajinska vojska otvori vatru na proruske sna
Foto: AP

Incident pokvario sporazum

UŽIVO DAN 127 NIŠTA OD PRIMIRJA: Porošenko naredio da ukrajinska vojska otvori vatru na proruske sna

Planeta -
Ukrajinski helikopter sa vojnim tovarom oboren je blizu Slavjanska na istoku Ukrajine i strahuje se da je svih devet osoba u njemu poginulo. Petro Porošenko nije sključio mogućnost prevremenog prekidanja režima primirja

KIJEV - Novinarska ekipa ruskog "Prvog kanala“ našla se na udaru minobacačke vatre napada kod ukrajinskog grada Slavjanska, objavljeno je na veb sajtu te televizijske stanice.

Ukrajinska armija napada Slavjansk uprkos proglašenom primirju, a ovog puta na liniji vatre našla se sedmočlana ekipa "Prvog kanala". Novinar Aleksandar Jevstignjejev javio je da su svi živi i zdravi, ali da je drugo pitanje ima li žrtava u Slavjansku.

Novinari ruskog TV kanala "VGTRK" Igor Korneljuk i tonski tehničar Anton Vološin ubijeni su u junu u minobacačkom napadu u Luganskoj oblasti, gde su ukrajinske snage sprovodile vojnu akciju.Ujedinjene nacije i druge međunarodne, nevladine i organizacije za zaštitu ljudskih prava su osudile ubistvo ruskih novinara.

Igor Strelkov, Foto Printscreen RT
Igor Strelkov, Foto Printscreen RT

21.30 - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko nije danas isključio mogućnost prevremenog prekidanja režima primirja jer ga, kako tvrdi, proruske snage neprestano krše, dajući naređenje čelnicima snaga bezbednosti da "bez ikakvog kolebanja uzvraćaju vatru"

18.50 - Ukrajinski helikopter sa vojnim tovarom oboren je blizu Slavjanska na istoku Ukrajine i strahuje se da je svih devet osoba u njemu poginulo, saopštio je portparol ukrajinskih snaga Vladislav Seleznjov.

16.04 - "U vezi s reakcijama izazvanim mojim izrazom zahvalnosti organizaciji "Sputnjik i pogrom" želim da kažem da nemam problema bilo kome da se zahvalim, bili to monarhisti, anarhisti i tako dalje. Važno je to što su oni dali realnu pomoć Slavjansku i da nam nisu neprijatelji", izjavio je danas komandant samoodbrane Slavjanska Igor Strelkov.

Vladimir Putin Foto AP

15.14 - Predsednik Rusije Vladmir Putin zatražio je pisanim putem od Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, da poništi rezuluciju koja mu daje pravo da uptrebi ruske oružane snage na teritoriji Ukrajine radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi. Putin je to uradio "u cilju normalizacije i rešavanja situacije u istočnim oblastima Ukrajine, kao i u vezi s početkom transparentnih pregovora o tom pitanju", rekao je za RIA Novosti Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

15.00 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko nazvao je odluku predsednika Rusije Vladimira Putina praktičnim korakom podrške njegovom planu za rešavanje situacije na istoku Ukrajine. Porošenko je od predsednika ukrajinskog parlamenta Aleksandra Turčinova tražio da razgovara s presednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenkom o mogućnosti da se to pitanje nađe već na prvoj sledećoj sednici tog doma ruskog parlamenta.

Potpisano je: Gerhard Rojs i Aleksej Miler, Foto Reuters
Potpisano je: Gerhard Rojs i Aleksej Miler, Foto Reuters

14.47 - Ruski Gasprom i austrijska OMV potpisali su danas u Beču sporazum o stvaranju zajedničkog preduzeća za izgradnju gasovoda Južnog toka na teritoriji Austrije, javlja Beta dodajući da je sporazum potpisan u okviru posete predsednika Rusije Vladimira Putina Austriji. Sporazum, koji su potpisali šef Gasproma Aleksej Miler i generalni direktor OMV-a Gerhard Rojs, predviđa formiranje zajedničke kompanije South Stream Austria GmbH. Obema kompanijama u zajedničkoj kompaniji pripada po 50 odsto, a sporazum takođe utvrđuje konkretna prava i obaveze akcionara, i utvrđuje raspodelu dobiti, prenose ruske agencije.

Bataljon Azov je sinoć otpravljen iz Kijeva Foto Reuters

12.57 - Uprkos tome što je predsednik Ukrajine Petar Porošenko proglasio primirje, Kijev je nastavio da gomila trupe na jugoistoku zemlje i sinoć je tamo poslao privatni bataljon "Azov" koji finansira ukrajinski oligarh Igor Kolomojski, javlja RIA Novosti. "Azov" je sastavljen od dobrovoljaca, privatnih vojnika Kolomojskog, koji je vlasnik banke "Privat" i gubernator Dnjepropetrovske oblasti. Bataljon broji 500 vojnika, uglavnom iskusnih boraca, a ima samo 70 regruta. Kolomojski je tokom Porošenkove posete Donbasu otvoreno izjavio da neće poslušati dekret o prekidu vatre i da ne pristaje na mirno rešenje jer njegova privatna vojska "još nije dotukla" pripadnbike "narodne milicije", odnosno snage samoodbrane Donjecke i Luganske oblasti.

11.18 - Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predsednik i ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter ocenio je u Beču da je ukrajinska kriza negativno uticala na evropsku bezbednost. On je, otvarajući godišnju preglednu bezbednosnu konferenciju OEBS, istakao da je Ukrajina danas suočena sa dubokom krizom, jer je njen teritorijalni integritet nepoštovan i ujedno rastu ekonomski i energetski izazovi, a odnosi sa Rusijom su pod tenzijom.Burkhalter je ocenio da bi sledećih nekoliko nedelja mogli biti odlučujući za Ukrajinu, ali i zajedničku bezbednost, pozivajući na saradnji u kooperativnoj bezbednosti.

Foto Reuters

09.40 - Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO sastaće se danas u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini i pripremili teren za predstojeći samit u Velsu. Na sastanak ministarskog saveta pozvan je i novi ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin, kao i visoka predstavnica Evropske unije za bezbednost Ketrin Ešton, najavljeno je iz sedišta NATO. Osim o ukrajinskoj krizi, ministri će razgovarati i o napretku koje su zemlje kandidati ostvarili na putu za članstvo u NATO, mada će konačna odluka o proširenju sačekati samit u Velsu, koji je zakazan za septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track