ODUŠEVLJENJE U SUDNICI: Sloboda za francuskog lekara optuženog za eutanaziju

Sud u Pou presudio

ODUŠEVLJENJE U SUDNICI: Sloboda za francuskog lekara optuženog za eutanaziju

Planeta -
U korist Nikole Bonmezona svedočili rođaci pacijenata, a oslobađajuća presuda pozdravljena je burnim aplauzom

PARIZ - Francuski sud u Pou, gradu na jugu zemlje, danas je odbacio optužbe protiv lekara koje su ga teretile da je injekcijom usmrtio sedam pacijenata koji su bolovali od neizlečivih bolesti.

Suđenje francuskom lekaru Nikoli Bonmezonu počelo je pre dve nedelje, čim je ponovo oživljena debata o eutanaziji u zemlji gde je takva praksa nelegalna.

Bonmezonov advokat istakao je da je ova presuda veoma značajna i izrazio nadu da će pomoći debati u Francuskoj o legalizaciji eutanazije.

Nekoliko rođaka pacijenata svedočilo je u korist Bonmezona, prenele su agencije. Presudu su prisutni u sudnici pozdravili burnim aplauzom.

Bonmezonu je pretio doživotni zatvor da je presuđeno da je "otrovao posebno ranjive osobe". U pitanju je pet žena i dva muškarca koji su umrli u periodu od marta 2010. do jula 2011. ubrzo nakon što su primljeni u bolnicu u gradu Bajoneu gde je on radio. Bonmezon je bio optužen da je davao lekove pacijentima ne konsultujući druge lekare.

Eutanazija je nelegalna u Francuskoj, ali je predsednik Fransoa Oland obećao tokom predizborne kampanje 2012. da će razmotriti legalizaciju ove prakse, navodi AFP.

Eutanazija je legalna u Holandiji, Belgiji i Luksemburgu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track