SAVET FEDERACIJE IZGLASAO: Ukinuta Putinova odluka o vojnoj intervenciji u Ukrajini
Foto: AP

Akt dobre volje

SAVET FEDERACIJE IZGLASAO: Ukinuta Putinova odluka o vojnoj intervenciji u Ukrajini

Planeta -
Savet je spreman da ponovo usvoji isti akt ako to bude potrebno, kaže neimenovani zvaničnik

MOSKVA - Savet Federacije, gornji dom parlamenta Rusije, izglasao je ukidanje rezolucije koja predviđa mogućnost upotrebe ruskih oružanih snaga u Ukrajini.

Gornji dom ruskog parlamenta je na današnjoj sednici glasao za ukidanje rezolucije, što je poslanicima prethodno predložio i Komitet za ustavna pitanja, međunarodne odnose, odbranu i bezbednost.

Jedan od zvaničnika Saveta Federacie rekao je za Rojters da ova odluka treba da bude shvaćena kao akt dobre volje u znak podrške mirovnim pregovorima u Ukrajini. Međutim, ističe da je Savet spreman da ponovo usvoji isti akt ukoliko to bude neophodno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zatražio u utorak od Saveta Federacije da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi, piše Itartas, a prenosi Tanjug. Putin je to zatražio "u cilju normalizacije situacije i rešavanja krize u istočnim regionima Ukrajine, kao i povodom početka trostranih pregovora po tom pitanju".

Rezoluciju o upotrebi ruskih oružanih snaga u Ukrajini je Savet Federacije izglasao 1. marta.

Pošto je jedan glas bio protiv, na Tviteru je odmah osvanuo komentar "da nije Ponomarjev opet bio protiv". Ilja Ponomarjev je jedini deputat u Dumi koji je glasao protiv prisajedinjenja Krima i Sevastopolja Ruskoj Federaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track