MISTERIJA NESTALOG BOINGA: Putnici kobnog leta MH 370 se ugušili, ali gde je avion
Foto: Reuters

Klupko se odmotava

MISTERIJA NESTALOG BOINGA: Putnici kobnog leta MH 370 se ugušili, ali gde je avion

Planeta -
Letelica Malejžn erlajnsa namerno je preusmerila kretanje na hiljade kilometara dalje od predviđene rute, pre nego što se srušila u okean, naveli su istražitelji
1 / 4 Foto: Reuters

SIDNEJ - Putnici i članovi posade nestalog malezijskog aviona sa leta MH370 najverovatnije su umrli od gušenja i avion, kojim je upravljao autopilot, pao je sa njihovim beživotnim telima u okean, objavljeno je danas u najnovijem izveštaju australijskih zvaničnika.

U izveštaju na 55 strana, Australijski odbor za bezbednost transporta je na osnovu prikupljenih dokaza suzio mogućnosti mogućih ruta pada aviona, sugerišući da je letelica svoj kobni let najverovatnije završila mnogo južnije u Indijskom okeanu nego što se ranije mislilo, prenela je agencija Rojters.

Avion je namerno preusmerio kretanje na hiljade kilometara dalje od predviđene rute, pre nego što se srušio u okean, naveli su istražitelji, koji su naglasili da su raspolagali sa prilično malo dokaza.

"Novo prioritetno područje i dalje je na sedmom luku, odakle je avion poslednji put imao komunikaciju sa satelitom. Mi smo sada preusmerili našu pažnju na područje južnije duž luka na osnovu proračuna", rekao je australijski zamenik premijera Voren Tras.

Tras je dodao da je područje nove potrage određeno na osnovu ponovne analize satelitskih podataka, ranijih radarskih informacija i ograničenja aviona posle skretanja sa predviđene rute. To novo prioritetno područje je na oko 2.000 zapadno od Perta, u izolovanom delu okeana u kojem su česte oluje sa jakim vetrovima i masivnim grebenima.

Nova faza potrage trebalo bi da započne u avgustu i da potraje godinu dana, a njome bi bilo pokriveno područje od oko 60.000 kvadratnih kilometara. Nova faza potrage će da košta oko 56 miliona dolara ili više.

Najskuplja potraga u istoriji

Potraga za nestalim malezijskim avionom je najskuplja u istoriji avio-saobraćaja. Izveštaj je objavljen posle više od 100 dana od pada boinga 777 sa 239 putnika i članova posade. Svaki trag avionu izgubio se 8. marta na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track