VIDELI OD NAS: Kinezi dižu grad na vodi!
Foto: Printskrin Youtube

Na kopnu mesta ni za lek

VIDELI OD NAS: Kinezi dižu grad na vodi!

Planeta -
Plutajući grad budućnosti bio bi iznad nivoa mora, na kojem bi bile zgrade i zelene površine. Umesto ulica i puteva, planiraju se tuneli u kojima bi građani vozili električne automobile a predviđene su i pešačke zone

PEKING - Kina je donela odluku da izgradi prvi prototip grada na vodi zbog prenaseljenosti u zemlji u kojoj živi više od 1,3 milijarde stanovnika.

Kineska građevinska kompanija "China Communication Construction Company" zatražila je pomoć od londonske agencije za građevinu (AT Design Office) da zajedno osmisle prototip plutajućeg grada (Floating City). Stručnjaci su uz pomoć trodimenzionalne slike (3D) osmislili grad budućnosti koji bi imao sve pogodnosti za stanovništvo.

Grad bi plutao iznad nivoa mora, na kojem bi bile zgrade i zelene površine. Umesto ulica i puteva, planiraju se tuneli u kojima bi građani vozili električne automobile a predviđene su i pešačke zone.

U tom gradu bi stanovnici i radili, jer bi imao i poslovna zdanja, kao i restorane i druga mesta za zabavu. Struja bi se proizvodila od plime mora. Kina planira da naredne godine počne prve testove tog ambicioznog projekta. Ako projekat uspe, Kina bi gradila i druge plutajuće gradove a za prevoz stanovnika iz jedan u drugi gžrad koristile bi se specijalne podmornice.

http://www.youtube.com/watch?v=hmWC-Jur4m4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track