Srbi imaju potencijal ali ne i želju da učestvuju u političkom životu!
Foto: Vladimir Kozomara

Kurirova panel diskusija u Beču

Srbi imaju potencijal ali ne i želju da učestvuju u političkom životu!

Austrija -
Eminentni učesnici složili su se da su bečki Srbi relevantna politička snaga, ali da je neophodna njihova aktivnija participacija u političkom životu grada
1 / 10 Foto: Vladimir Kozomara

BEČ- Najveći deo Srba koji se dobro integrisao, nema želju da se politički angažuje, za razliku, od na primer, turskih državljana. Ovo se može smatrati i zaključkom jučerašnje panel diskusije koju je uspešno organizovao onlajn portal www.kurironline.at, , sa temom političkog angažmana Srba koji žive u Beču.

Diskusija na temu „Godina pre izbora – veliki glasački potencijal ili precenjena ciljna grupa“ prva je u nizu programa koji će se baviti temom austrijskih Srba u najrazličitijim društvenim kontekstima.

U diskusiji, koju je vodio mag. Žarko Radulović, učestvovali su šefovi poslaničkih klubova bečkih partija: dipl. ing. Rudi Šiker (Rudi Schicker SPÖ), dr Fric Ajhinger (Fritz Aichinger, ÖVP), David Elenzon (David Ellensohn, Zeleni), mag. Beate Majnl-Rajzinger (Beate Meinl-Reisinger, NEOS), čija partija trenutno nije deo skupštinskog kvoruma, kao i mag. Gerald Ebinger iz Slobodarske partije (FPÖ), koji je u diskusiji učestvovao umesto šefa poslaničkog kluba plavih, mag. Johana Gudenusa (Johann Gudenus, FPÖ), koji zbog poziva ruske Dume nije mogao da prisustvuje.

Spremni za diskusiju... David Ellensohn (Grüne), Rudi Schicker (SPÖ), Beate Meinl-Reisinger (NEOS),   Žarko Radulović, Fritz Aichinger (ÖVP), Gerald Ebinger (FPÖ)
Spremni za diskusiju... David Ellensohn (Grüne), Rudi Schicker (SPÖ), Beate Meinl-Reisinger (NEOS), Žarko Radulović, Fritz Aichinger (ÖVP), Gerald Ebinger (FPÖ)

Učesnici su prisutnima ponudili dinamičnu i konstruktivnu diskusiju. Na pitanje da li je ova etnička grupa politički relevantna snaga, eminentni učesnici su se složili da je neophodna aktivnija participacija bečkih Srba u političkom životu grada.

Budući da su predstavnici partija više puta spomenuli Srbe kao pozitivan primer uspešne integracije, te ih opisali kao integralni deo bečkog društva, usledilo je diskusija o razlozima njihove političke „nevidljivosti“ i zašto ih partije ne pozovu da učestvuju u oblikovanju partijske i gradske politike?

Istaknuto je da austrijski Srbi moraju sa više elana i volje da učestvuju u donošenju političkih odluka. Stoga je poruka sa ovog skupa svim zainteresovanim građanima - uključite se u politička dešavanja!

Na pitanje da li su austrijski Srbi relevantna ciljna grupa bečkih partija, učesnici su dali umnogome sličan odgovor. Brojke govore same za sebe, jer samo u Beču živi više od 180.000 Srba, što pokazuje da su oni i te kako važan bečkog stanovništva, a samim tim i biračkog tela.

Diskusija je bila veoma dinamična i učesnici osim što su odgovarali na pitanja moderatora, replicirali su na izjave svojih kolega, a i iskoristili priliku da tu i tamo „bocnu“ svoje političke protivnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track