PROSLAVIO 70. ROĐENDAN: Genadij Zjuganov prvi komunistički vođa sa crkvenim ordenom
Foto: AP

Priznanje

PROSLAVIO 70. ROĐENDAN: Genadij Zjuganov prvi komunistički vođa sa crkvenim ordenom

Planeta -
Patrijar je višedecenijskog istaknutog političara, vođu Komunističke partije odlikovao Ordenom slave i časti, a Vladimir Putin ordenom Aleksandra Nevskog

MOSKVA - Šef Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov prvi je lider komunističke partije u Rusiji kome je uručen crkveni orden, javila je verska informativna agencija VIA.

Ruski patrijarh Kiril odlikovao je "Ordenom slave i časti" Zjuganova povodom njegovog 70. rođendana. Patrijarh je u rođendanskoj čestitki za Zjuganova rekao da je jedan od najpoznatijih političara savremene Rusije, ističučhi da "stremi blagostanju naroda i zaštiti tradicionalnih moralnih vrednosti".

"Orden slave i časti" uveden je 2004. Do sada su ga dobili i predsednik Rusije Vladimir Putin, bivši kubanski lider Fidel Kastro, gruzijski patrijarh Ilija i drugi.

Genadij Zjuganov: Uvek dosledan komunističkoj ideologiji Foto AP
Genadij Zjuganov: Uvek dosledan komunističkoj ideologiji Foto AP

Zjuganovu je povodom 70. rođendana predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio orden "Aleksandra Nevskog".

Kako je Zjuganov ranije izjavio, njegova partija se zalaže za slobodu vere, ali i slobodu neverovanja. U "sovjetskoj civilizaciji", koju Komunistička partija želi da obnovi, ruskoj crkvi pripada "značajna uloga". Po njemu, Lenjin nije bio protiv religije, vernici su primani u partiju. Partija je za to da ljudi koji žele žive po svojim hrišćanskim ili islamskim principima. Ali, ona će se suprotstaviti "borbenom klerikalizmu i antisovjetizmu".

Genadij Zjuganov: Lenjin kao uzor
Genadij Zjuganov: Lenjin kao uzor

Zjuganov je rođen 1944. Studirao je fiziku i matematiku. Godinama je radio u odeljenju za propagandu i agitaciju Centralnog komiteta KP SSSR, bio je zamenik direktora tog odeljenja. Generalni sekretar partije je od 1993. i poslanik je Dume.Kandidat na predsedničkim izborima bio je 1996, 2000, 2008. i 2012. godine. Poslednji put je dobio 17,7 odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track