Najnovije vesti

MEDVEDEV UPOZORAVA: Na jesen neće biti gasa zbog Ukrajine
Foto: Fonet/AP

Stižu posledice

MEDVEDEV UPOZORAVA: Na jesen neće biti gasa zbog Ukrajine

Planeta
Premijer Rusije kaže da je Petar Porošenko napravio dramatičnu grešku i da će Moksva preispitati sve ekonomske odnose s Ukrajinom

MOSKVA - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da će na jesen izbiti velika kriza u snabdevanju gasom zbog sukoba u Ukrajini, a predsednika te susedne zemlje Petra Porošenka da je napravio veliku grešku što je prekinuo primirje na jugoistoku.

Medvedev je jutros na svom profilu na Fejsbuku objavio listu "pet kratkih komentara o situaciji u Ukrajini", koju prenosimo u celosti.

Prvo. Prekinuvši primirje, predsednik Petro Porošenko napravio je dramatičnu grešku. To će rezultirati novim žrtvama, ali sada će on lično biti odgovoran za to.

Drugo. Biće teže obnoviti pregovore. Takvi su zakoni rata.

Medvedev: Na jesen neće biti gasa zbog Ukrajine Foto AP
Medvedev: Na jesen neće biti gasa zbog Ukrajine Foto AP

Treće. Ukrajina je 27. juna potpisala Sporazum o pristupanju sa Evropskom unijom. To je pravo Ukrajine. Da bi zaštitila svoje tržište, Rusija ima pravo da uspostavi nova pravila u poslovanju s Ukrajinom. Ruska vlada analizira aktuelnu situaciju. Ona takođe sastavlja plan naših akcija u odnosu na Sporazum o slobodnoj trgovini CIS (sporazum između Rusije, Ukrajine, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Moldavije i Jermenije - prim. red) i pravila Svetske Trgovinske organizacije.

Četvrto. Ukrajina ne plaća gas. Ima ogroman dug. Koristi gas iz podzemnih skladišta. Na jesen će doći do velike krize sa gasom.

Peto. Nadire reka izbeglica. To su desetine hiljada ljudi. Beže od rata. Američka propaganda tvrdi da idu "u posetu baki". Nema granica cinizmu.Pod tim okolnostima, biće veoma teško, a po nekim pitanjima i nemoguće, razvijati odnose s Ukrajinom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...