PITANJE ZA MINISTARKU: Ko je anonimnom udruženju dao 300.000 evra za projekat o Turcima?!

Frka u parlamentu Austrije

PITANJE ZA MINISTARKU: Ko je anonimnom udruženju dao 300.000 evra za projekat o Turcima?!

Austrija -
Ovo udruženje je verovatno i osnovano samo zato da bi posredovalo u projektu "Muslimanska studija" i za to je državi naplatilo 297.300 evra, kaže poslanica Zelenih Alev Korun

BEČ - Sukob interesa bivšeg direktora Austrijskog integracionog fonda (ÖIF) Aleksandra Jande (Alexander Janda), koji je u vreme mandata u ÖIF za svoje privatno, do tada anonimno udruženje, izdejstvovao od MUP Austrije važan projekat o integraciji muslimana vredan 300.000 evra, ispitaće se na najvišem državnom noviou - u parlamentu Austrije.

Ovo pitanje potegla je grupa poslanika Zelenih u austrijskom saveznom parlamentu, na čelu sa Alev Korun, a na njega će u roku od 8 nedelja morati da odgovori ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-­Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP).

"Kako je moguće da rukovodilac institucije u okviru ministarstva traži i dobije od tog ministarstva novac za svoje privatno udruženje "Stručni centar za integraciju i bezbednost“. Ovo udruženje je verovatno i osnovano samo zato da bi posredovalo u projektu „Muslimanska studija", tačnije "Perspektive i izazovi integracije muslimanskih sugrađana u Austriji“. Za to je državi naplatilo 297.300 evra. Posle toga se ništa ne čuje o njegovim delatnostima. Da li je udruženje možda osnovano samo da bi inkasiralo državne pare, preko veze", kaže Korunova za Kurir.

"Janda je medijima izjavio da je studija završena 2006. godine. Ko je to u ministarstvu potvrdio, kada u državnoj datoteci subvencija piše da posao još nije završen!", pita Korunova.

Ona traži da se objavi koliko je tačno novca isplaćeno istraživačima u projektu, a koliko je ostalo udruženju. Na kraju, pitanje je i da li je Janda, nakon napuštanja ÖIF­a, u bio kojem obliku bio angažovan za Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova i za to dobijao novac.

„ÖIF i studija o muslimanima u Austriji su samo jedan deo šireg mozaika kojim se sada bave državno tužilaštvo u Beču i posebno antikorupciono tužilaštvo“, kaže Korunova.

Naime, Janda je tokom prošle decenije bio i na čelu Bečkog fonda za proširenje grada, koji je takođe bio pod kontrolom ÖVP­. Pre nego što je službeno rasformiran, ovaj fond je za smešno nisku cenu prodao neke veće nekretnine u najstrožem centru Beča. Sumnja se da je to urađeno po partijsko­-prijateljskoj liniji.

Štaviše, iz sredstava fonda je skoro milion evra poklonjeno rimokatoličkoj crkvi i nekim drugim organizacijama. To je bilo protiv propisa, utvrdio je prošle godine Računski sud Austrije. Neposredno pre objavljivanja izveštaja Računskog suda, Janda je napustio mesto šefa ÖIF­, na kako kažu u fondu, sopstveni zahtev.

Alev Korun
Alev Korun

Alev Korun javno pita ministarku Mikl-Lajtner

Da li je Janda imao dovolu pretpostavljenog u ministarstvu, da u ime svog udruženja uopšte traži sredstva od ministarstva?Ko je u vreme potpisivanja ugovora bio u predsedništvu udruženja?Zašto je ÖIF uopšte delegirao posao integracione studije, kad upravo ÖIF treba da bude ekspertski centar za integraciju?Kada je davaocu para dokumentovano šta je urađeno ­ i za koje svote?Ko je u ministarstvu to kontrolisao i kada je potvrđen proračun?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track