DIGLI SE ALBANCI: Protesti zbog presude za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru
Foto: Reuters

Makedonija

DIGLI SE ALBANCI: Protesti zbog presude za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru

Planeta -
Organizuju se na društvenim mrežama. Albanci smatraju da su šestorica njihovih sunarodnika bez dokaza osuđeni za svirepo ubistvo 5 mladih Makedonaca

SKOPLJE - Albanci u Makedoniji najavili su danas da će protesti nezadovljstva biti nastavljeni svakodnevno u više gradova sve dok ne budu oslobođena šestorica njihovih sunarodnika osuđenih za svirepo ubistvo petorice mladih Makedonaca na doživotne kazne zatvora.

Albanci, naime, smatraju da su oni osuđeni bez dokaza da su taj zločin počinili.

Oni se na proteste pozivaju preko društvenih mreža, a protesti se, osim u Skoplju, najavljuju u Debru, Strugi, Ohridu, Gostivaru, Kumanovu i Tetovu.Protesti će, kako je najavljeno, početi u podne. U Skoplju su u petak održane demonstracije u kojima je povređeno više od 20 osoba, a šet je privedeno. U subotu su demonstracije nastavljene u Gostivaru i Strugi.

Nastavak demonstracija se najavljuje uprkos apelu predstavnika međunarodne zajednice u Makedoniji - EU, SAD, OEBS i NATO, koji su u zajedničkom saopštenju pozvali Albance da se uzdrže od nasilja tokom kojih su demonstranti koristili kamenice, a policija suzavac i vodene topove."Svi građani imaju pravo na proteste i izražavanje svog mišljenja na miran način, ali nemaju pravo da čine destruktivna, nasilna dela", upozorava se u saopštenju i dodaje da svaki međuetnički incident ili pokušaj podsticanja netolerancije daje priliku za politizovanje ili iskorišćavanje situacije u političke svrhe.

Isto tako, navodi se u saopštenu, pruža šansu i za otvaranje dijaloga i ojačavanje odnosa između različitih etničkih zajednica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track