PROBA: Rusija uspešno lansirala novu raketu-presretača dugog dometa
Foto: AP

Nova generacija oružja

PROBA: Rusija uspešno lansirala novu raketu-presretača dugog dometa

Planeta -
Krstareća raketa sa bojevom glavom tipa S-500 moći će da otkrije i pogodi istovremeno do 10 balističkih ciljeva, leteći brzinom do sedam kilometara u sekundi

MOSKVA - Rusija je uspešno lansirala raketu-presretača dugog dometa koja može da pogodi i do 10 balističkih ciljeva i biće deo obećavajućeg ruskog protivraketnog sistema (PVO) S-500, javila je danas ruska novinska agencija Itar Tass, prenosi Tanjug.

"Probno lansiranje je sprovedeno krajem juna. Svi postavljeni ciljevi i zadaci u ovom slučaju bili su u potpunosti ispunjeni", naveo je neimenovani izbor i dodao da se radi novoj generaciji sistema S-500 koju je proizveo ruski koncern "Almaz-Antey".

Krstareća raketa sa bojevom glavom tipa S-500 moći će da otkrije i pogodi istovremeno do 10 balističkih ciljeva, leteći brzinom do sedam kilometara u sekundi, navodi Itar Tass.

Planira se da PVO sistem S-500 po borbenim mogućnostima nadmaši PVO sistem S-400 Triumf, koji je trenutno upotrebi, kao i njegovog američkog rivala PVO sistem RAS-3 - najnoviji model PVO sistema Patriot.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track