Najnovije vesti

POTOČARI: Sećanje na Srebrenicu
Foto: AP Photo

19. godišnjica

POTOČARI: Sećanje na Srebrenicu

Planeta
16:32h
U Memorijalnom centru biće kolektivno pokopani posmtrni ostaci još 175, tokom ove godine, identifikovanih srebreničkih žrtava

SREBRENICA - Komemoracijom u Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obeležena 19. godina od masovnih ubistava bošnjačkog stanovništva u Srebrenici koja su, prema optužnici Haškog tribunala, počinili pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine.

U Memorijalnom centru biće kolektivno pokopani posmtrni ostaci još 175, tokom ove godine, identifikovanih srebreničkih žrtava i uz prethodno sahranjenih 6.066 od danas će ih "večnoj kući" biti 6.241. Komemoracija će biti verskog karaktera, a obratiće se samo načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je i predsednik Organizacionog odbora ovog skupa.

Za razliku od prethodnih godina, danas u Potočarima neće biti obraćanja drugih domaćih i međunarodnih zvaničnika.Nakon intoniranja himne BiH i Durakovićevog obraćanja, predviđeno je da delegacije polože cveće i odaju poštu nastradalima u sakralnom delu Memorijalnog centra, a potom će uslediti verski obred.

Duraković je izrazio očekivanje i pozvao sve učesnike da daju doprinos da obeležavanje 19 godina od srebreničke tragedije protekne dostojanstveno i mirno, kao i prethodnih godina. Komemorativni skup će obezbeđivati policija Republike Srpske, uz podršku svih bezbednosnih struktura u BiH. Program komemoracije počinje u 11.30 časova, javljaju mediji u BiH.Na teritoriji Federacije BiH i Distriktu Brčko danas je Dan žalosti u znak sećanja na taj zločin i kao izraz poštovanja prema ubijenim Bošanjacima.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...