VELIKI GUBICI: 100 ukrajinskih vojnika poginulo u borbi za aerodrom u Lugansku
Foto: AP

Žestoke borbe

VELIKI GUBICI: 100 ukrajinskih vojnika poginulo u borbi za aerodrom u Lugansku

Planeta -
Snage samoodbrane kažu da drže aerodrom; ukrajinska armija granatira grad, uključujući stambene zgrade

LUGANSK - Pripadnici snaga samoodbrane samoproklamovane Luganske Narodne Republike (LNR) saopštili su da su u poslednja 24 sata, tokom borbe za aerodrom u Lugansku, ubili oko 100 ukrajinskih vojnika i uništili pet tenkova, dva oklopna vozila i jednu minobacačku bateriju, saopštila je pres služba LNR.

U saopštenju se navodi da snage samoodbrane i dalje drže u blokadi taj aerodrom i da se "neprijatelj povukao na položaje koje je zauzimao prethodnog dana", prenela je agencija Itar-Tass.

Lugansk je već danima pod žestokim artiljerijskim napadima ukrajinske vojske, a od juče su obnovljene borbe za kontrolu nad aerodromom. Projektili su padali po stambenim objektima, pri čemu je jedna kuća potpuno uništena, a jedna osoba povređena, saopštile su snage samoodbrane.

Ukrajinska vojska gađa stambene objekte, Foto Printscreen yt
Ukrajinska vojska gađa stambene objekte, Foto Printscreen yt

Ukrajinska vojska i snage samoodbrane Donjecke i Luganske oblasti već nekoliko dana vode velike borbe, pokrenute pošto je zvanični Kijev obnovio ofanzivu za preuzimanje kontrole nad pomenutim oblastima, koje su na referendumima 11. maja izglasale nezavisnost od Ukrajine.

Tokom te vojne operacije je, prema podacima ukrajinskog Ministarstva zdravlja, poginulo 478 civila, dok ih je 1.392 povređeno. Pored toga, uništene su mnoge zgrade, a više samo u Rusiji spas je potražilo 500.000 ukrajinskih izbeglica, mahom žena i dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja