EVROSKEPTIK U VLADI: Filip Hamond nov šef britanske diplomatije
Foto: AP

Promene u Londonu

EVROSKEPTIK U VLADI: Filip Hamond nov šef britanske diplomatije

Planeta -
Hamond je poznat po zalaganju da Britanija napusti EU ako joj ta organizacija ne ponudi bolje uslove

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron imenovao je danas evroskeptika Filipa Hamonda za novog šefa diplomatije, koji će na tom mestu naslediti Vilijama Hejga posle njegove jučerašnje ostavke.

Kameron je na zvaničnom Tviter nalogu britanske vlade objavio: "Filip Hamond je imenovan za novog ministra inostranih poslova", prenela je agencija AFP.

Hamond, koji od 2011. obavlja funkciju ministra odbrane, izjavio je ranije da se zalaže za to da Britanija napusti Evropsku uniju ukoliko Kameron ne uspe da isposluje bolje uslove za nastavak članstva svoje zemlje u EU.

Hejg je juče saopštio da podnosi ostavku na dužnost šefa britanske diplomatije posle četiri godine na toj dužnosti.

Vilijam Hejg: Odlazim da bih postao lider donjeg doma parlamenta, Foto AP
Vilijam Hejg: Odlazim da bih postao lider donjeg doma parlamenta, Foto AP

"Podnosim ostavku na mesto ministra inostranih poslova posle četiri godine da bih postao lider donjeg doma parlamenta", napisao je Hejg sinoć na svom Tviter nalogu. Hejgova nova uloga će najverovatnije biti da koordinira rad vlade sa radom donjeg doma britanskog parlamenta, preneo je Rojters.

Ostavka Hejga deo je rekonstrukcije vlade, koju je najavio britanski premijer Dejvid Kameron, a dosadašnji šef diplomatije biće lider donjeg doma do sledećih parlamentarnih izbora, u maju naredne godine, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Kameron je rekao da će Hejg ostati njegov faktički politički zamenik i predizbornoj kampanji.

"On će biti u centru tima koji radi na potpunoj pobedi konzervativaca", naveo je britanski premijer.Hejg je bio na dužnosti ministra spoljnih poslova od 11. maja 2010. godine.

Zna se i da će vladu napustiti ministar bez portfelja i veteran Konzervativne partije Ken Klark, koji je radio u timovima Margaret Tačer i Džona Mejdžora. Pored toga, u novom sastavu vlade neće biti ni Dejvid Džons, koji je bio zadužen za Vels, navodi BBC, prenosi Tanjug..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track