(VIDEO) UŽIVO DAN 149 PENTAGON: Novo gomilanje ruskih trupa uz granicu sa Ukrajinom!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 149 PENTAGON: Novo gomilanje ruskih trupa uz granicu sa Ukrajinom!

Planeta -
Pukovnik američke vojske Stiv Voren je izjavio da u Pentagonu veruju da se 12.000 ruskih vojnika trenutno nalazi uz ukrajinsku granicu

VAŠINGTON - Američko Ministarstvo odbrane danas je saopštilo da su ruske trupe ponovo počele da se gomilaju uz granicu sa Ukrajinom, a zvaničnici Pentagona veruju i da Moskva šalje teško naoružanje na istok Ukrajine kako bi pomogla tamošnjim proruskim snagama.

Pukovnik američke vojske Stiv Voren je izjavio da u Pentagonu veruju da se 12.000 ruskih vojnika trenutno nalazi uz ukrajinsku granicu, što predstavlja veliko povećanje u odnosu na broj iz poslednjih nekoliko nedelja od oko 1.000, prenela je agencija AP.

20.11 - Konsultacije Kontakt-grupe o rešavanju krize na jugoistoku Ukrajine biće održane "sutra uveče" putem video-konferencije, izjavio je danas Frans presu zamenik predsednika vlade samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Andrej Purgin.

18.53 - Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je po dolasku u Brisel da će na samitu Evropske unije koji počinje danas u sedištu Unije biti razmotrene nove moguće sankcije Rusiji. "Razgovaraćemo o novim sankcijama jer verujemo da ruski doprinos miru u Ukrajini nije dovoljan", rekla je Merkelova, a prenosi Rojters.

Petar Porošenko i Valerij Heletej, Foto AP
Petar Porošenko i Valerij Heletej, Foto AP

16.44 - Administracija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka razmatra mogućnost raskida diplomatskih odnosa sa susednom Rusijom i ishod takvog poteza, izjavio je danas zamenik šefa predsedničke administracije Valerij Čali. Ukrajinske vlasti razmatraju tu mogućnost i posledice koji bi proizišli iz takvog koraka, precizirao je on, prenosi Itar-Tass.

Ilustracija: Višecevni raketni bacač
Ilustracija: Višecevni raketni bacač

16.20 - Ukrajinska armija postavila je na 10 kilometara od Donjecka višecevne raketne bacače "grad", javlja RIA Novosti. Četiri sistema "grad" nalaze se u selu Jelenovki u Volnovlahovskom regionu. "Grad" može da dobaci do 40 kilometara.

Ilustracija: Angela Merkel i Štefen Zajbert, Foto Reuters
Ilustracija: Angela Merkel i Štefen Zajbert, Foto Reuters

14.13 - Ruske akcije na rešavanju sukoba u Ukrajina nisu do sada bile delotvorne da bi došlo do primirja, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert uoči samit Evropske unije danas u Briselu na kome se razmatra uvođenje novih sankcija Moskvi. "Moguće posledice ovih, do sada, neispunjenih očekivanja biće predmet današnjeg sastanka Evropskog saveta", najavio je portparol nemačke vlade, misleći na samitu u Briselu, javila je agencija AFP.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

14.10 - Milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike zauzela je mesto Marinovku i odsekla bataljon ukrajinske vojske, saopštio je na Tviteru komandant snaga samoodbrane DNR Igor Strelkov. Ta jedinica ima dva izlaza: da se preda ili da upadne na teritoriju Rusije, navodi on.

Igor Strelkov, Foto Reuters

13.06 - Zbog pretnji s kojima se suočava Donjeck, oko kojeg se vode borbe, i zbog potrebe da se spreče ekscesi i sačuvaju životi i zdravlje civilnog stanovništva, komanda snaga milicije proglašava ratno stanje i policijski čas, javlja pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Na sajtu pres službe DNR objavljeno je naređenje pod naslovom "Nalog komandanta milicije Donjecke Narodne Repubike", gde se navodi da se u gradu Donjecku uvodi policijski čas od 23.00 do 06.00. Takođe se u nekim gradskim područjima proglašava ratno stanje, a granična područja stavljaju se pod vojnu upravu. Ispod je potpisan komandant snaga samoodbrane DNR Igor Strelkov.

Ilustracija, Foto Reuters
Ilustracija, Foto Reuters

12.28 - U regionu Donjecka danas je došlo do eksplozije, koja je oštetila prugu između mesta Novobahmutovka i Gorlovke, saopšila je pres služba Ukrajinskih železnica. U ovoj eksploziji nije bilo ljudskih žrtava, ni povređenih, prenosi Itar-Tas.Ovo je u poslednje vreme druga eksplozija na istom delu pruge. U poslednja tri dana u donjeckom regionu u vazduh su dignuta tri mosta - na autoputu Rostov - Harkov, na pruzi u blizini Bahmutovke i na reci Severski Donec, blizu sela Zakotnoje. Još dva mosta su dignuta u vazduh u luganskom regionu - jedan preko reke Severski Donec drugi na prizu iznad reke Teple.

Foto Printscreen 1TV.RU

12.12 - Snage samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike prešle su u ofanzivu i napale položaje ukrajinske armije kod sela Marinovke, a ukrajinska ratna avijacija uzvratila je vazdušnim napadima po gradu Šahtjersku, javlja 1RU.TV. Ukrajinska vojska je odbila udar kod Marinovke i borbe su se proširile na Stepanovku, a zatim prema selu Tarani. Ukrajinski borbeni avion Suhoj 25 bombardovao je grad Šahtjersk u DNR, u kojem živi oko 60.000 ljudi, ali zasad se ne znaju razmere razaranja jer još nema podataka o žrtvama. U samom gradu Donjecku stanovnici su izvestili da je na različitim krajevima grada tokom noći bilo pucnjava. Takođe su čuli zvuke ukrajinskih ratnih aviona koji su nisko leteli.

http://www.youtube.com/watch?v=kNF-TTMWdnQ

11.26 - Jedna osoba je poginula a devet je povređeno u sukobima u Lugansku u protekla 24 sata, javlja skupština grada Luganska, prenosi Kijev post.

11.11 - Novorusija, savez samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska, proglasila je državnu granicu, javlja RIA Novosti. Dokument o tome objavljen je na stranici Donjecke Narodne Republike na Tviteru.Pod naslovom "Saopštenje parlamenta Saveza narodnih republika (Novorusije) o proglašenju granica SNR za državne granice" navodi se da se se granice Luganske i Donjecke oblasti proglašavaju suverenim državnim granicama. Takođe se saopštava da će duž granice biti otvoreni granični prelazi i da će oni biti na "određenoj udaljenosti od žarišta". Ispod dokumenta je potpisan predsednik parlamenta Saveza narodnih republika Oleg Carev.

11.01 - Kontakt-grupa za ukrajinsku krizu izrazila je danas žaljenje zbog toga što proruski separatisti u Ukrajini nemaju volje da se uspostavi dijalog. Kontakt-grupu za ukrajinski krizu čine predstavnici Ukrajine, Rusije, OEBS-a. Video-konfrencija koja je danas trebalo da se na inicijativu Evropljana održi s predstavnicima samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, nije održana. "Nažalost, video-konferencija sa separatistima predviđena za danas nije održana", piše u saopštenju Kontakt-grupe, objavljeno je na sajtu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Kako se dodaje, to ukazuje na nedostatak dobre volje separatista da se započnu pregovori o prekidu vatre.

Petar Porošenko, Foto AP

10.43 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko pozvao je Evropsku uniju da na današnjem samitu evropskih lidera u Briselu preduzme čvrstu akciju protiv Rusije povodom sukoba sa proruskim snagama u istočnim regionima Ukrajine. Porošenko je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem informisao ga o navodnim novim dokazima da aktivisti prelaze iz Rusije u Ukrajinu zajedno sa teškom vojnom opremom i oružjem.

Oštećenje na objektima graničnog prelaza Kujbiševo, Foto Printscreen 1RU.TV

09.55 - Dve granate ispaljene su jutros iz Ukrajine na teritoriju Rusije u blizini graničnog prelaza Kujbiševo, izjavio je predstavnik za štampu pogranične službe za jug Rusije Rajan Farukšin za Itar-Tass. Granate suispaljene u 7.50 sa ukrajinskog graničnog prelaza Marinovka. Farukšin je rekao da su granate eksplodirale izvan graničnog prelaza i da tom prilikom niko nije povređen.

Administracija Baraka Obame želi da uvede svoje sankcije protiv Rusije, Foto Reuters
Administracija Baraka Obame želi da uvede svoje sankcije protiv Rusije, Foto Reuters

09.40 - Neimenovani američki i evropski zvaničnicu su izjavili da administracija predsednika SAD Baraka Obame razmatra uvođenje jednostranih sankcija Rusiji zbog njenih postupaka u Ukrajini. SAD su do sada insistirale na tome da sankcije Rusiji budu usklađene sa evropskim sankcijama kako bi se postigao maksimalan efekat, a Zapad bio ujedinjeni front. Ali zvaničnici kažu da su SAD sada spremne da same uvedu sankcije Rusiji ako zvaničnici EU ne budu uveli oštre sankcije u sredu na sastanku u Briselu, navodi AP. Američki zvaničnik je precizirao da će konačne odluke biti donete tek posle evropskog sastanka.

Petar Porošenko i Džozef Bajden, Foto Fonet/AP
Petar Porošenko i Džozef Bajden, Foto Fonet/AP

09.31 - Potpredsednik SAD Džozef Bajden preneo je u razgovaru sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom da Vašington radi sa evropskim saveznicima na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, saopštila je Bela kuća. "Lideri su razgovarali o podršci koju Rusija pruža separatistima i očiglednoj eskalaciji sukoba u proteklih nekoliko dana", navedeno je u saopštenju Bele kuće nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora Bajdena i Porošenka. Bajden, kako je navedeno, preneo je predsedniku Porošenku da Sjedinjene Države razgovaraju sa evropskim liderima o novim sankcijama Moskvi zbog zaoštravanja krize u Ukrajini. Porošenko je rekao Bajdenu da Kijev pokušava da, posredstvom OEBS-a, organizuje sastanak koji bi uključio predstavnike "separatista, Rusije i ukrajinskih vlast", ali da "separatisti to odbijaju", preneo je AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track